laitteita ja ohjelmia musiikin tekemiseen

Mitä laitteita ja ohjelmia tarvitaan musiikin tekemiseen kotona?

Moni musiikintekoa aloitteleva miettii varmasti mitä kaikkea tarvitaan, jotta musiikin tekeminen onnistuu. Tässä artikkelissa selvennän mitä laitteita ja ohjelmia tarvitset laadukkaan musiikin tekemiseen kotoa käsin. Lista on varmasti lyhempi ja hinta edullisempi kuin arvasitkaan. Tarvitset yllättävän vähän hankintoja, sillä monilla on näistä ainakin osa jo valmiiksi. Annan esimerkkejä todella edullisista ja toimivista ratkaisuista.

Tietokone

Tarvitset jonkinlaisen tietokoneen, sillä äänitys tapahtuu sen avulla. Tähän tarkoitukseen käy niin PC kuin Mac, pöytäkone tai kannettava tietokone. Mikäli olet hankkimassa tietokonetta musiikin tekemistä varten, panosta hiljaiseen, suuren määrän muistia ja prosessointitehoa omaavan tietokoneeseen hyvän grafiikkakortin sijaan.

Applen tietokoneissa plussana on valmiina tuleva GarageBand-äänitysohjelma, jolla on helppo päästä alkuun.

tietokone kotistudioon

Audio Interface (ns. ulkoinen äänikortti)

Audio interacen kautta ääni saadaan kulkemaan soittimista ja mikrofoneista tietokoneelle. Mikrofonit ja instrumentit kytketään audio interfacessa olevaan mikki- tai instrumentti sisäänmenoon (input). Myös studiomonitorit tai -kuulokkeet pystytään kytkemään laadukkaan kuuntelun takaamiseksi. Yksinkertaisimmillaan audio interface on pieni laatikko, joka kytketään tietokoneeseen USB-liitännällä. Pienimmät niistä eivät tarvitse edes verkkovirtaa. Audio interfaceja on olemassa myös muilla liitännöillä.

Audio interfacen hintaan vaikuttaa sisäänmenojen (input) ja ulostulojen (output) määrä sekä etuasteiden taso. Mikrofoni tarvitsee siis etuasteen vahvistuksen. Etuasteiden laaduissa on eroja eri valmistajien välillä. Audio interfaceja on eri kokoisia, riippuen kuinka montaa instrumenttia tai mikkiä haluat äänittää yhtäaikaa. 

Yleisin ja hyvä valinta kotistudioon on  kaksi kanavainen (eli kaksi sisäänmenoa omaava)  audio interface. Kaksi kanavaisella audio interfacella pystyy äänittämään siis kahta mikkiä yhtäaikaa. Tämä on kätevää kun haluat käyttää stereomikityksiä tai äänittää vaikkapa laulua ja kitaraa samaan aikaan. Monien yllätykseksi myös rumpusettiä saa äänitettyä hyvin kahdella kanavalla, vaikka toki harvalla on mahdollisuutta kotonaan rumpusettiä äänittää. Myös yksikanavaisella audio interfacella pärjää oikein hyvin kotistudio-olosuhteissa.

Seuraavaksi muutama hyvän hintalaatusuhteen audio interface:

Kaksikanavaisia (2 mikkisisäänmenoa)

 

Yksikanavaisia (1 mikkisisäänmeno)

 

Esimerkiksi omassa kotistudiossani minulla on nyt kaksikanavainen SSL 2+ audio Interface ja sitä ennen vanhemman mallin Focusrite Scarlett. Mikäli omaat jo jonkun audio interfacen, hyvä, voit käyttää sitä. Uutta hankkiessasi suosittelen yllä olevia vaihtoehtoja. Halvimmasta ja ei-välttämättä-niin-laadukkaasta audio interfacesta maksat helposti 60-70 euroa, joten suosittelen panostamaan hieman lisää, sillä laatu nousee huomattavasti.

audio-interface kotistudio

DAW (Äänitysohjelma)

DAW eli Digital Audio Workstation, on tietokoneelle asennettava ohjelma, jonka avulla musiikkia taltioidaan, editoidaan, miksataan ja masteroidaan. Tärkeintä ei ole se mitä ohjelmaa käytät, kunhan opettelet yhden ohjelman käytön kunnolla. Vaihtelu ohjelmasta toiseen ei paranna musiikkisi laatua ollenkaan, vaan se että osaat käyttää valitsemaasi ohjelmaa.

On olemassa ilmaisia ohjelmia kuten Reaper, Pro Tools First, Studio One 3 Prime ja Garageband (vain Mac). Pro Tools First on karsittu versio Pro Toolsista, mutta esimerkiksi Reaper omaa täydet ominaisuudet. Näillä pääsee hyvin alkuun, ja osa ammattilaisista käyttää esimerkiksi Reaperia päivittäin.

Mikäli olet hankkimassa äänitysohjelmaa, seuraavaksi muutama hyvä valinta. Ohjelmista on yleensä halvempia karsittuja versioita, joissa siis osa toiminnoista on karsittu pois. Jokaisesta saatavissa ilmainen kokeiluversio, joten pystyt testata ohjelmaa ennen ostamista.

 • Studio One – karsitut versiot alkaen n. 70€
 • Ableton Live – Karsitut versiot alkaen n. 80€
 • Cubase – Karsitut versiot alkaen n. 90€
 • Logic Pro X (vain Mac) – n. 200€
 • Pro Tools – n. 550€ (saatavissa myös kuukausimaksulla sekä karsittuja versioita halvemmalla)


Käytän itse Logic Prota, niin studiolla kuin kotonakin. Ohjelmissa on tietysti eroja, mutta toimintaperiaate ja pääominaisuudet ovat samat. Jokaisella näistä pystyy tekemään laadukasta musiikkia.

Kotistudioon DAW äänitysohjelma

Studiomonitorit

Kuuntelu on hyvä hoitaa siihen tarkoitettujen studiomonitoreiden kautta. Studiomonitoreiden on tarkoitus värittää ääntä mahdollisimman vähän, jotta äänitys- ja miksaustilanteessa äänet kuullaan mahdollisimman neutraalina. Aktiiviset lähikenttämonitorit ovat hyvä, helppo ja edullinen ratkaisu. Niissä on sisäänrakennettu vahvistin, joten ne eivät tarvitse erillistä ulkoista vahvistinta.

Aktiivisia lähikenttämonitoreita on tietysti monen hintaisia. Perushyvät aktiiviset lähikenttämonitorit käyvät vallan mainiosti. Vaikka studiomonitoreiden on tarkoitus värittää ääntä mahdollisimman vähän, on niissä luonnollisesti eroja. Kuitenkin lähestulkoon kaikki vaihtoehdot kelpaavat, sillä studiolaitteiston taso on noussut huomattavasti viime vuosina. Tärkeintä on, että tunnet omat monitorisi ja tiedät miltä ne kuulostavat. 
Tässä muutama hyvä ja edullinen vaihtoehto:

Käytän kotonani IK Multimedia Iloud Micro Monitoreita sekä studiossa Yamahan HS7 monitoreita. 

Kuulokkeiden käyttö ei korvaa studiomonitoreiden käyttöä. Suurin syy on se, että monitoreita käytettäessä molemmat korvat kuulevat sekä oikean että vasemman monitorin, kun taas kuulokkeilla kumpikin korva kuulee vain oman kuulokkeen. Tämä taas hämärtää arvostelukykyä erinäisten asioiden osalta.

Kuulokkeilla on kuitenkin oma roolinsa. Niitä tarvitaan kun äänitetään esimerkiksi laulua, jolloin kaiuttimien ääni ei saa vuotaa äänitettävään mikrofoniin. Kuulokkeilla on myös hyvä tarkistaa erilaisia asioita esimerkiksi miksatessa. Kuulokkeiksi kelpaa melkein mitkä tahansa studiokuulokkeet, tärkeintä on että tunnet omat kuulokkeesi.

Kotistudio studiomonitorit

Mikrofoni

Mikrofonia tarvitset eri äänilähteiden eli käytännössä instrumenttien ja laulun äänittämiseen. Se poimii ääntä, joka viedään audio interfacen mikkietuasteen ja muuntimien kautta tietokoneelle äänitysohjelmaan. On olemassa useampi eri toimintaperiaatteen omaava mikrofonityyppi, joista yleisimmät ja kotistudiomuusikolle järkevimmät ovat dynaaminen- ja kondensaattorimikrofoni.

Dynaaminen mikrofoni yleisesti ottaen kestää enemmän äänenpainetta ja on rakenteeltaan kolhuja kestävä, kun taas kondensaattorimikrofoni on herkempi poimimaan ääntä ja kolhuja. Tästä syystä dynaamisia mikrofoneja suositaan livekäytössä. Dynaamisen mikrofonin voi viedä todella lähelle äänilähdettä, eikä se ole moksiskaan. Kondensaattorimikrofonissa on yleisesti ottaen kirkkaampi ja eroittelevampi soundi ja se  tarvitsee phantom-virran eli +48V jännitteen toimiakseen. Nykyään tämä +48V nappula löytyy lähes jokaisesta audio interfacesta.

Tässä muutamia varteenotettavia ja monikäyttöisiä mikrofoneja kotistudiokäyttöön:

Dynaamiset mikrofonit:

 

Kondensaattorimikrofonit:

Kotistudio mikrofoni

Pluginit ja virtuaali-instrumentit

Pluginit ovat äänitysohjelman (DAW) sisällä olevia pieniä ohjelmia kuten ekvalisaattoreita, kompressoreita ja efektejä, joita voi lisätä raita kohtaisesti. Virtuaali-instrumentit ovat midiohjautuvia instrumentteja äänitysohjelman sisällä. Niitä voi siis soittaa midikoskettimistolla tai ohjelmoimalla nuotit äänitysohjelmassa. Ohjelmointi tarkoittaa tässä tapauksessa lähinnä nuottien piirtämistä tietokoneen hiirellä.

Useimmat äänitysohjelmat sisältävät jonkinlaisia kitaravahvistin mallinnuksia, joiden avulla ei tarvitse mikittää ja äänittää oikeaa kitaravahvistinta. Riittää kun kytket kitaran audio interfaceen. Vastaavasti rumpuja pystyy ohjelmoida suoraan äänitysohjelmassa, jolloin oikeaa rumpusettiä ei ole tarvetta äänittää. Tämä on erityisen hyödyllistä kotistduiomuusikolle, jolla ei ole mahdollisuutta äänitää oikeita vahvistimia tai rumpusettejä tilan puutteen vuoksi.

Äänitysohjelmien mukana tulevien pluginien ja virtuaali-instrumenttien lisäksi on olemassa suhteellisen edullisia ja todella hyvän kuuloisia (usein paljon paremman kuuloisia kuin äänitysohjelmien mukana tulevat) kitaravahvistinmallinnuksia sekä rumpuinstrumentteja. 

Pluginit ovat nykyään äärimmäisen laadukkaita, eikä niiden soundi enää juurikaan eroa oikeasta mikitetystä kitaravahvistimesta tai rumpusetistä. Lisäksi tällaiset pluginit ja virtuaali-instrumentit tuovat joustavuutta musiikin tekemiseen, kun käytössäsi on useampia vahvistimia, efektipedaaleja, rumpusettejä ja muuta.

Tässä muutama laadukas plugin kitaran äänitystä varten:


Minulla on käytössä Bias FX ja se on todella laadukas, en koe tarvetta vaihtaa tai päivittää. Olen äänittänyt sen kautta kitaroita niin omiin kuin asiakkaiden kappaleisiin. Mm. Ignite Amps tarjoaa monta laadukasta kitaravahvistinsimulaattoria ilmaiseksi.

Tässä muutama laadukas virtuaali-instrumentti rumpujen ohjelmointiin:

 

Kokeile ensin ilmaisia instrumentteja, sillä osa niistä on todella tasokkaita. Kokeiluversioiden avulla voit testata myös maksullisia instrumentteja ennen ostamista. Uusia laadukkaita plugineita ja virtuaali-instrumentteja tulee jatkuvasti markkinoille ja kilpailu asiakkaista on kovaa. Tästä syystä moni valmistaja aloittaa ilmaisversioilla tai kilpailukykyisillä hinnoilla, joten älä kammoksu ilmaista tai alhaista hintaa.

Kotistudio pluginit ja virtuaali-instrumentit

Muuta

Yltä löydät mitä ohjelmia ja laitteita tarvitset musiikin tekemiseen kotona. Tässä on muutamia muita välineitä, jotka helpottavat kotistudiomuusikon arkea.

Midikeyboard, eli tuttavallisemin midikiippari, on koskettimisto, jolla pystyy soittamaan DAWin sisällä olevia virtuaali-instrumentteja. Koskettimistolla voi soittaa kaikenlaisia soundeja aina rummuista pianoihin. Osassa midikiippareista on koskettimiston lisäksi pieniä padeja (pehmeitä neliön mallisia nappuloita) sekä erilaisia potikoita, joita voi määrittää säätämään erinäisiä parametrejä instrumentin sisällä.

Akustinen screeni (tai mikkisuoja) on kätevä lisä kotistudioon. Se on mikin taakse tuleva suojus esimerkiksi laulujen äänitystä varten. Tällainen liikuteltava mikkitelineeseen kiinnitettävä ”akustointielementti” suojaa pahimmilta reflektioilta ja kaiuilta, mikä on kätevää silloin kun halutaan äänittää mahdollisimman ”kuivaa” soundia. Yleensä perus makuuhuonetta ei ole akustioitu äänitystilaksi. Tällöin screeni on kätevä apu äänityksiin.

Kotistudiossa tarvitsee aina erityyppisiä piuhoja ja kaapeleita. Näistä yleisimmät ovat XLR-kaapeli (yleisemmin tunnettuna mikkipiuha) ja instrumenttikaapelina tunnettu plugipäinen piuha. XLR-kaapelilla kyketkään mikrofoni audio-interfaceen. Instrumenttikaapelilla liitetään puolestaan instrumentit kuten kitara ja basso suoraan audio-interfaceen. Molempia kaapelityyppejä löytyy montaa eri hintaluokkaa. Suosittelen välttämään niitä kaikista halvimpia piuhoja ja valitsemaan sellaiset, joissa on Neutrikin liittimet. Esimerkiksi Thomannilta tilattaessa liitinten tekijä mainitaan: ”(Made by Neutrik)”. Ne eivät maksa juurikaan enempää, mutta ovat paljon laadukkaampia.

laitteita ja ohjelmia musiikin tekemiseen

Yhteenveto

Toivottavasti nyt tiedät mitä laitteita ja ohjelmia tarvitset musiikin tekemiseen kotona. Lista voi vaikuttaa pitkältä, mutta et todellakaan tarvitse alkuun tätä kaikkea. Tärkeimmät näistä ovat tietokone, audio interface, studiomonitorit ja mikrofoni. Kuten huomaat, jokaisessa hankinnassa voit lähteä liikkeelle edullisesti ja osassa jopa ilmaiseksi. Tämän lisäksi lähes kaikilta löytyy sopiva tietokone jo omasta takaa.

Halvempi hinta ei aina tarkoita heikompaa laatua. Esimerkiksi mikrofoni toimii aivan samalla tavalla, maksaa se sitten 50 tai 500 euroa. Ero on soundissa, eikä kalliimpi hinta ole läheskään aina paremman soundin tae.

Näitä laitteita ja ohjelmia voi käyttää laadukkaan musiikkin tekemiseen kotistudiossa. Et tarvitse suuria studiopöytiä, -tiloja tai kalliita laitteita tai mikrofoneja. Kaikki on kiinni siitä miten hyvin osaat käyttää laitteitasi ja ohjelmiasi.

10 vastausta

 1. Moi, kiitos avaavasta blogista. Haluaisin hankkia musiikintekovermeiden lisäksi/ohessa karaokevehkeet. Niiden yhteydessä puhutaan miksereistä. Kumpi kannattaa hommata (audio-interface vs. mikseri) vai pitääkö molemmat? Entä voiko monitoreja ja mikkejä hyödyntää suoraan molempiin? Ja ehkä asiaa summaten, jos hommaan musiikin tekemiseen sopivat vermeet niin tarvitsenko itse asiassa mitään muuta hardwarea karaokebileisiin vai laitanko vain singan pyörimään?

 2. Moi! Kiitos viestistä. Periaatteessa pärjäät myös ”pelkästään musiikintekovermeillä”. Voit siis kytkeä mikit suoraan audio-interfaceen ja ohjata laulusignaalia äänitysohjelman (DAWin) kautta. DAWista voit säätää mikkien volumea, äänenväriä ja lisätä esimerkiksi kaikua. Tällöin voit laittaa Singan pyörimään, laulaa mikkeihin ja kaikki äänet tulevat interfaceen kytketyistä studiomonitoreista. Toki, tämä ei välttämättä ole se optimaalisin tapa karaokea varten.

  Suoraviivaisempi ja helppokäyttöisempi ratkaisu pelkästään karaokea ajatellen on hommata jonkilainen pieni mikseri, josta löytyy itsestään säädöt ja kaikuefektit laulumikeille. Näin äänitysohjelman voi jättää pois välistä. Voit liittää koneen äänet (Singan) myös mikserille rca-tai plugiliittimillä. Mikseriltä kaikki äänet voi viedä PA-kaappeihin, studiomonitoreihin tai muihin kuuntelysysteemeihin. Tämä on helpompaa, koska mikseristä pystyy suoraan säädellä sekä laulujen että karaoketaustojen tasot.

 3. Moi!
  Olipa erittäin selkeä selvitys asiasta ja erinomaisilla laite/hintaesimerkeillä varustettuna.
  Tämä lähtee jakoon hyvänä esimerkkinä kaiken suhteen.
  -Jupe

 4. Oon ollu musa bisneksessä nuorempana, silloin ku oli vielä kynttillä.
  Erittäin valaisevaa. Kiitos
  Talikynttilä:)

 5. Kysyisin näistä ilmaisista tai halvoista luokkaa 100 euroa äänitysohjelmista tietokoneelle, että mitä suosittelette helppokäyttöisimpänä?
  Koska olen jo iäkäs keikkamuusikko, en enää pyri studiovelhoksi. Kaikkia muita vermeitä on, soittimet ja tietokoneet, ym. Olen
  hankkimassa Focusrite Starlett 2i2 3Gen-palikkaa. Minkä ohjelman haltuunotto sujuu vähimmällä tuskalla? Raitoja pitää olla useita, mutta esim 8 on jo hyvä määrä. Hanski

  1. Moikka, kiitos kysymyksestä ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

   Mikäli mac-mallinen tietokone löytyy / on mahdollista hankkia, suosittelen ehdottomasti Logic Pro X -ohjelmaa. Monipuolinen ja suht. edullinen siihen nähden mitä muut maksaa ja mitä rahalla saa (n. 280€). Macin mukana tulee ilmaiseksi Garageband, joka on ikään kuin helpotettu, karsittu versio Logicista. Sen saa suomenkielisenä niin halutessaan ja on todella helppokäyttöinen. Siitä voi halutessaan päivitellä Logiciin kun / jos päätyy viemään homman seuraavalle tasolle.

   PC:n ollessa ainoa vaihtoehto Logic ei tule kysymykseen, sillä se on Applen ohjelma. Silloin tutkisin Presonus Studio One Artist-versiota, hinta noin 100e. Sitäkin pystyy käsittääkseni laajentamaan myöhemmin seuraavaan versioon, jossa on taas lisää mahdollisuuksia. Siitä olen kuullut paljon hyvää ja on ominaisuuksiltaan sellainen, johon itse lähtisin matkaan mikäli en käyttäisi Logicia.

   1. Kiitos JP vastauksesta!

    olin ladannut Ableton Live Liten ja ymmärsin sen olevan ilmainen. Ihmettelin, kun en saanut sitä Authorized.
    No, ilmeni, se olikin muuttunut maksulliseksi. Vain joku lyhyempi koeversio Trial 90 päivää oli ilmainen.
    Elikkä uutta yritystä, kiitos! Hanski

 6. Miten saisi vahvistettua esim. Novationista tietokoneeseen menevän ”äänen” voimakkuutta?

 7. Hei,

  Kiitos paljon hyvästä esittelystä . No minä hommasin tuon PreSonus systeemin (hinta 277,- Verkkokauppa ) joka piti sisällään kaiken tarvittavan tietokonetta lukuun ottamatta. Muuten hyvä, mutta ei ole suomenkielistä käyttöohjetta äänitysohjelman käyttämiseen . On englanniksi tehtyjä kyllä , mutta se kaveri videolla puhuu niin nopeasti ja paljon outoja sanoja sekä tekee liikkeet niin nopeasti, ettei siinä pysy perässä ainakaan meikälainen.
  Onko tiedossa löytyykö mistään suomenkielistä apua / ohjetta tuon studio one artist ohjelman käyttöön. Pystyn äänittämään laulun ja kitarankin, mutta sen jälkeen on tie noussut pystyyn. Liian paljon nappuloita 🙂 En tiedä mistä miksata ääntä , mistä sen saa oikealle tai vasemmalle kanavalle . En saa poistettua täysin sitä latencia siis sitä että ääni tulee pikkasen myöhässä ja myös vähän kaikuu jne. jne. Jos on vinkkiä antaa olisin todella kiitollinen. T . Eeko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *