viisi syytä käyttää clickiä

Viisi syytä käyttää Clickiä

Click eli metronomi on työkalu, joka pitää tempoa yllä. Se soittaa neljäsosanuotteja tiettyyn tempoon antaen rytmin, jonka avulla pysyt määrätyssä temmossa. Tempo BPM (Beats Per Minute) määrittää kuinka monta neljäsosaiskua on minuutissa. Esimerkiksi kun temmoksi on asetettu 100, metronomi soittaa neljäsosia 100 kertaa minuutissa.

Click on äärimmäisen kätevä työkalu, vaikka kaikki eivät siitä pidäkään. Joidenkin mielestä se tappaa tunnelman ja luovuuden. Click saa kaiken kuulostamaan mekaaniselta, eikä tilaa groovelle ole lainkaan. Onko asia näin? Ei aivan. Väitän, että soittamalla ja äänittämällä tiettyyn tempoon clickin avulla, helpotat elämääsi huomattavasti ja saavutat helpommin sekä nopeammin ammattimaisen lopputuloksen. Tässä viisi syytä miksi käyttää clickiä.

1. Useiden instrumenttien äänittäminen yksi kerrallaan helpottuu 

Miten? Kun tempo on määritetty, tiedät täsmälleen mihin jokainen instrumentti asettuu aikajanalla. Sinun ei tarvitse arvailla ensimmäisen instrumentin perusteella miten seuraava soitin tulisi soittaa.

Toki, kaikki voidaan soittaa ns. “studiolivenä”, jolloin instrumentteja ei äänitetä yksi kerrallaan. Kun kaikki soitetaan yhtäaikaa, clickiä ei välttämättä tarvita, vaikka se on kätevä apu myös siihen. Studiolive-tyyppinen ratkaisu on valitettavasti kotistudiomuusikolle harvinaista herkkua, sillä monet tekevät musiikkia yksin tai rajallisissa olosuhteissa. Tarvitsisit soittotilan sekä useita mikkejä ja etuasteita, piuhoista ja mikkitelineistä puhumattakaan.

Äänitän itse instrumentit yksi kerrallaan kotistudiossani. Sama saattaa päteä sinuun. Clickiin soittamalla saat helposti ensimmäisen instrumentin kohdalleen. Siihen on hyvä rakentaa päälle. Voit käyttää clickiä myös loppujen instrumenttien kanssa.

2. Editointi ja sovitus on sujuvampaa

Editointi ja sovitus on sujuvampaa kun projekti on tietyssä temmossa. Näet visuaalisesti missä nuottien ja iskujen tulisi olla. Näet äänitetyn raidan aaltomuodosta milloin nuotit alkavat ja loppuvat. Jokaisessa DAWissa tahdit ja niiden sisällä olevat iskut on merkitty viivoin, joten temmon hahmottaminen on helpompaa. Tätä tempoa osoittavaa viivastoa aikajanalla kutsutaan nimellä “Grid”.

Editoinnin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että voit esimerkiksi leikata ja kopioida haluamasi tahtimäärän äänittämääsi instrumenttia ja liimata sen toiseen paikkaan. Koska tempo on sama läpi projektin, kopioitu ja leikattu osa sopii temmon puolesta myös muualle kappaleeseen. Samaan tapaan voit editoimalla leikata ja liimata yhteen useammasta heikommasta otosta yhden hyvän.

Tästä samasta syystä myös sovittaminen käy helpommin. Voit vaihtaa kappaleen osien paikkaa ja pyöritellä rakennetta kuten haluat, sillä koko projekti on äänitetty samaan tempoon clickin avulla. Olisiko säkeistö sittenkin hyvä olla puolet pidempi? Pitäisikö välisoitto ollakin lyhempi? Sovituksen miettiminen ja muuttaminen tällä tapaa onnistuu vaivatta.

Editointi ja sovitus on sujuvampaa clickin kanssa

3. Click paljastaa soittovihreet

Click auttaa soittamaan paremmin tai oikeastaan estää soittamasta huonosti. Clickin kanssa kuuntelemalla huomaat heti, jos timing on pielessä. Tämä taas säästää aikaa. Näin sinun ei tarvitse soittaa uudelleen ja uudelleen kohtia, joissa huomaat myöhemmin virheitä äänittäessäsi niiden päälle. Click saa raitasi kuulostamaan jo äänitettäessä paljon ammattimaisemmalta.

Kuvittele äänittäväsi koko kappaleen mitalta kitararaitaa ilman clickiä. Sen jälkeen haluat soittaa basson kitaran päälle, kunnes huomaat sen kiilaavan tai laahaavan omituisesti. Et saa ihan tarkalleen soitettua bassoa samaan tahtiin kitaran kanssa. Vaihtoehtoina on äänittää kitara uudelleen tai koittaa sopeuttaa joka ikinen instrumentti kitararaidan mukaan.

Vastaavasti kun äänität kitararaidan clickin kanssa, huomaat laahaamisen tai kiilaamisen samantien ja voit äänittää korvaavan oton vain siihen kohtaan, jossa virhe tapahtuu. Aikaa ja energiaa säästyy, eikä tarvitse säätää turhan takia.

Click antaa grooven, johon soittaa. Vastoin yleistä harhaluuloa, click antaa tilan olla luova. Koska se soittaa neljäososanuotteja antaen rytmin, tiedät tasan tarkkaan missä mennään. Energiaa ei tarvitse kuluttaa temmon miettimiseen. Click vapauttaa soittamaan neljäsosaiskujen päälle ja väliin miten haluat, missä groovessa tahansa haluat.

4. Virtuaali-instrumenttien käyttö on helpompaa

Kun projekti on tietyssä temmossa, voit soittaa midinä virtuaali-instrumentteja ja sitten asettaa kaikki nuotit kohdilleen “Quantize”-toiminnolla. Se asettaa nuotit määrättyyn tempoon tietyn aika-arvon, esimerkiksi neljäsosanuotin perusteella. Näet DAWin gridin perusteella tarkalleen, mihin piirtää tai soittaa nuotteja. Tämä helpottaa muun muassa rumpukomppien tekemistä virtuaali-instrumenteilla.

Vastaavasti, jos tempoa projektille ei ole määritetty tai se on eri kuin äänitettävässä kappaleessa, midin soittamiseen ja piirtämiseen kohdistuu samat ongelmat kuin audioonkin. Quantize-toimintoa ei juurikaan voi käyttää. Piirtäessä midi-nuotteja, joudut arvailemaan ja kuuntelemaan mihin nuotit suurinpiirtein pitäisi asettaa.

Click helpottaa virtuaali-instrumenttien käyttöä

5. Click mahdollistaa taustanauhojen käytön livenä

Ennaltamäärättyyn tempoon soittamalla voi treeneissä ja keikalla käyttää taustanauhoja. Soitit sitten yksin tai bändin kanssa, click mahdollistaa taustanauhan käytön, kunhan se on äänitetty tiettyyn tempoon. Bändin kanssa soittaessa ainakin rumpalin tarvitsee kuulla clickiä pysyäkseen temmossa. Näin muutkin soittajat pysyvät rumpalia seuraamalla synkassa keskenään. Metronomin käyttö keikoilla ehkäisee kiilaamisen ja laahaamisen kappaleiden sisällä, vaikka taustanauhoja ei käytettäisikään.

Tämä vaatii (ainakin rumpalilta) clickin kanssa harjoittelua, mutta siitä on hyötyä myöhemmin. Kun alat bändisi kanssa äänittämään kappaleita, rumpali osaa jo soittaa clickiin. Rumpalille voi tehdä äänityksiä varten määrättyyn tempoon soitetun taustaraidan, johon hän soittaa omat osuutensa.

click mahdollistaa taustanauhojen käytön livenä

Yhteenveto

Näiden viiden syyn takia click on ystävä, ei vihollinen. Siitä on hyötyä niin studio- kuin live-olosuhteissakin. On toki olemassa tilanteita, jolloin tempoa ei ole tarkoituskaan asettaa tasaiseksi. Tällöin metronomia ei tarvita. Click on hyvä orja, mutta huono isäntä. Kaiken kaikkiaan se on äärimmäisen kätevä työkalu, jota jokaisen kannattaa hyödyntää.

Clickiin soittaminen vaatii harjoittelua. Samalla se kuitenkin parantaa soittotaitoja, rytmitajua sekä musiikillasta korvaa. Alat kuulla ja erottaa timing-virheet sekä omassa että muiden soitossa helpommin. Tämä johtaa laadukkaampiin äänityksiin vähemmässä ajassa.

Bonuksena click helpottaa myös miksausta, sillä kun kaikki on tiukasti soitettu, ei raitoja tarvitse piilotella. Usein miksauksen ongelmat ja amatöörivaikutelma johtuu nimenomaan heikoista soittamisesta ja timing-virheistä.

click eli metronomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *