5 tapaa elävöittää sointukiertoja

5 tapaa elävöittää sointukiertoja

Sävellysvaiheessa kappaleiden osien sointukierrot voivat olla merkittynä vain soinnuin paperille, demotettuna yksinkertaisesti yhdellä instrumentilla tai joskus mietittynä jo pidemmälle. Monesti kappaleesta saattaa olla olemassa esimerkiksi akustinen demo, jotta melodia ja sanat on saatu taltioitua. Kun kappaletta aletaan sovittamaan tarkemmin, myös sointukierrot melodian alla kaipaavat piristystä. Jotain, joka erottaa kappaleen muista – jotain uniikkia. En puhu nyt pelkästään sointujen vaihtamisesta tai lisäämisestä, vaan myös kiertojen ja osioiden soittotavasta ja rytmityksestä.  Seuraavassa videossa näytän viisi tapaa elävöittää sointukiertoja. 

Käytän tässä esimerkissä kitaraa, mutta samalla tavalla videon pointteja voi hyödyntää millä tahansa instrumentilla. Nämä viisi tapaa sopivat erityisesti, mikäli käytät yleensä vitossointuja (voimasointuja) tai perus kolmisointuja. Niissä ei ole mitään vikaa. Saat kuitenkin pienillä asioilla helposti variaatiota ja eloa.

Kuten huomaat, yhdessä nämä viisi tapaa saavat aikaan melko radikaalin muutoksen. Jokainen näistä tuo oman pienen mausteen mukanaan. Tavoite ei kuitenkaan aina ole käyttää näitä kaikkia kerralla. Voit käyttää vaikka vain yhtä, kahta tai niin montaa kuin koet tarpeelliseksi. Nämä viisi tapaa elävöittää sointukiertoja ovat:

1. Äänien lisääminen sointuihin

Äänien lisääminen saa soinnut kuulostamaan mielenkiintoisemmalta, mutta se myös rajoittaa. Äänien lisääminen on hyvä tehdä strategisesti sen sijaan, että lisäisit aina saman äänen joka sointuun. Videon esimerkissä näet, mitä ääniä olen lisännyt yksinkertaisen sointukierron sointuihin. Vastaavasti äänien karsiminen auttaa myös. Et tarvitse aina koko kolmisointua tai nelossointua. Jättämällä ääniä pois, jätät tilaa melodialle ja muille instrumenteille.

2. Rytmin muutos

Rytmin muuttamisella saat luotua suuren muutoksen kyseisen osan fiilikseen. Kokeile rohkeasti eri rytmejä. Joskus perus kahdeksasosarynkytys toimii parhaiten. Mikäli kuitenkin huomaat käyttäväsi jatkuvasti samoja rytmityksiä kappaleissa ja niiden osissa, kokeile muutamia eri variaatioita.

3. Palm mute

Palm mute on lähinnä kitaran ja basson heiniä. Sillä saa luotua kivasti variaatiota, vaikka vain soittamalla sointukierron ensin ilman palm mutea ja sitten sen kanssa. Tässä videossa kuulet esimerkin, jossa sointukierto soitetaan ensin kaksi kertaa pitkin soinnuin ja sitten kaksi kertaa mutetettuina kahdeksasosanuotteina. 

4. Lyhyet riffit / äänien liikuttelu

Äänien liikuttelu sointukierron sisällä tuo mukavasti eloa ja liikettä kappaleeseen. Tämä voi olla esimerkiksi yksinkertainen kahden äänen vuorottelu, monimutkainen riffi tai jotain siltä väliltä. Muista kuitenkin, ettet halua viedä liikaa tilaa laululta.

5. Yksinkertainen melodia

Yksinkertainen melodia soitettuna sointukierron päälle tuo helposti omaleimaisuutta ja piristystä esimerkiksi kertosäkeeseen. Melodian tulisi olla kuitenkin niin yksinkertainen, ettei se vie tilaa laulumelodialta. Samaan aikaan sen tulisi olla tarpeeksi mielenkiintoinen, että se tuo jotain lisää kappaleeseen. Tällaisen melodian tehtävänä on täydentää kappaleen osiota ilman, että se kiinnittää itseensä liikaa huomiota.

Toivottavasti tästä artikkelista ja videosta oli sinulle apua. Mikäli haluat materiaalia jostain tietystä aiheesta, älä epäröi olla yhteyksissä sähköpostitse, jättää kommenttia tähän alle tai lähettää yksityisviestiä sosiaalisen median kautta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *