Syntikkasoundeja

Näin saat mielenkiintoisempia syntikkasoundeja

Etkö tunnu löytävän oikein sopivia syntikkasoundeja biiseihin? Miten saada enemmän mielenkiintoa ja potkua syntikoihin, kun tuntuu ettei sopivia soundeja löydy lainkaan? Synasoundien tekeminen alusta vaatii pitkien aikojen harjoittelua ja perehtymistä, joten monet kääntyvät preset-soundien puoleen. Monesti kuitenkin tuntuu, ettei niistäkään ole oikein mihinkään. Tässä videossa näytän miten saat syntikoihin helposti lisää mielenkiintoa.

Monesti ongelmaksi muodostuu se, että yhdellä soundilla yritetään saada liian paljon tehtyä. Yhdestä jousisoundista koitetaan puristaa ulos massiivinen orkesteri. Vastaavasti täydellistä lead-soundia etsitään tuntikausia, mutta juuri sopivaa ei satu ikinä eteen. Tämä kuluttaa sekä energiaa että aikaa ja latistaa samalla inspiraation joka hetkellisesti syttyi hyvän idean myötä.

Ratkaisu on käyttää ainakin kahta eri soundia luomaan yksi kokonaisuus. Esimerkiksi lead-soundia tehdessä yksi soundi voi toimia transienttina ja attackina, kun taas toinen soundi tuo sointia. Vastaavasti massiivisia jousia tai kuoroja tehdessä kannattaa käyttää jopa useampia eri soundeja ja sekoittaa niitä sopivassa suhteessa keskenään.

Eri syntikkasoundeilla ei välttämättä tarvitse soittaa täysin samaa asiaa, vaan voit lisätä elementtejä, jotka tukevat vain tiettyjä kohtia. Toisessa esimerkissä videolla jousi-kuoro-soundi koostuu neljästä eri soundista, joista kaksi soi vain tietyissä kohdissa – ei koko aikaa. Näin saat variaatiota ja vaihtelua myös sovitukseen.

Seuraavaksi helppo tapa etsiä yhteensopivia soundeja: Kun löydät ensimmäisen lähes sopivan soundin, hienosäädä sitä hieman omiin tarpeisiin sopivammaksi ja soita sillä haluamasi juttu  talteen. Tämän jälkeen voit kopioida soundin ja midin toiselle raidalle ja alkaa etsiä yhteensopivaa soundia. Voit myös muuttaa soitetun midin oktaavialaa, sillä osa soundeista toimii paremmin korkeampaa tai matalampaa. Lisäksi äänet voivat sopia paremmin yhteen eri korkeudelta.

Seuraavalla kerralla kun sävellät tai etsit muuten vain syntikkasoundeja, koita yhdistellä niitä yhden täydellisen etsimisen sijaan. Tämä on helppo ja nopea tapa luoda mielenkiintoa ja potkua synasoundeihin. Jatkoa ajatellen voit merkitä itsellesi talteen soundit tai soundiparit, jotka mielestäsi pelaavat hyvin yhteen. Näin soundeja ei tarvitse aina etsiä uudelleen alusta alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *