basson miksaaminen

Basson miksaaminen

Basso yhdessä bassorummun kanssa huolehtii bändin matalista taajuuksista ja näin siis sanonta ”basso on bändin munat” pitää tietyllä tapaa paikkansa. Mitä kaikkea basson miksaamisessa pitäisi sitten ottaa huomioon? Tässä videossa näytän kohta kohdalta, kuinka basson miksaaminen tapahtuu ja mitä kaikkea se sisältää.

Mikäli äänität kotona basson suoraan linjaan, eli piuhalla bassosta äänikorttiin – on hyvä aloittaa miksaaminen joko vahvistin- tai pedaalimallinnoksella. Näin saat lähtösoundista enemmän sellaisen, kuin bassosoundi vahvistimen tai pedaalin läpi soitettuna livenäkin on. Kukaan soittaa harvoin bassoa suoraan mikseriin kytkettynä. Itse pidän TSE Audion BOD DI / Over Drive – pedaalista tähän tarkoitukseen. Se on ilmainen ja pääset lataamaan sen tästä linkistä.

Mikäli olet äänittänyt basson vahvistimen tai vastaavan pedaalin kautta, tällaiselle pluginille ei välttämättä ole tarvetta. Tällöin voit siirtyä suoraan seuraavaan vaiheeseen, joka on EQ.

Vaikka kyseessä on basso, siitäkin leikataan low cut filterillä alimpia taajuuksia ainakin 30 – 50 Hz pois. Lisäksi myös 4 – 5 kHz ylitse menevät taajuudet ovat turhia bassolle, joten voit leikata nekin pois high cut filterillä. Moni bassoraita hyötyy noin 1000 – 1500 Hz boostauksesta. Se auttaa bassoa erottumaan miksauksessa sekä antaa tietynlaista aggressiivisuutta / energiaa soundiin. Tunkkaisen / honottavan kuuloisia taajuuksia on syytä leikata pois. Boostaa ja kuuntele missä kuulostaa pahimmalta.

Kompressori auttaa tasoittamaan sekä soittosuorituksen, että itse bassosignaalin. Hyvä lähtökohta on medium attack ja medium release, eli ei ihan hitain eikä nopein vaan siltä väliltä. Yleissääntönä nopealla releasella saa energiaa nuotteihin kun taas hitaalla saa sustainia, eli soinnin kestoa pidemmäksi. Multiband-kompressorilla voi tasoittaa ihan alimpien taajuuksien poukkoilua, keskittämällä kompressoinnin vain noin alle 100 Hz taajuuksiin.

Saturaatio auttaa täydentämään bassosoundia, vaikka onkin kovin hienovarainen työvaihe. Limiterillä puolestaan saa kuriin bassoraidalla pomppivat hajanuotit, plektran äänet tai muut rasahdukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *