isompi kertosäe - sovita taustalaulut näin

Isompi kertosäe – Sovita taustalaulut näin

Monesti kertosäe erottuu koukuttavan melodiansa lisäksi myös sillä, että se on huomattavasti muita kappaleen osia isomman kuuloinen. Kuulostaa yksinkertaiselta ja jopa itsestäänselvyydeltä, tottakai kertosäkeen pitää olla suurempi. Kun asia puretaan käytännön tasolle, homma vaikeutuu. Miten saat jostain osasta suuremman kuuloisen kuin toisesta? Siihen vaikuttaa moni asia aina sävellyksestä sovitukseen ja miksaukseen. Tässä videossa näytän kuinka isompi kertosäe (tai mikä tahansa muu biisin osa) syntyy esimerkiksi sovittamalla taustalaulut tietyllä tavalla.

Hyvin usein kappaleet koostuvat muutamasta eri osasta, mutta sovitus auttaa pitämään kappaleet mielenkiintoisena. Sovituksessa esitellään strategisesti uusia ja eri elementtejä kappaleen edetessä sekä monesti jopa karsitaan elementtejä. Kappale ei missään nimessä pysy staattisesti samana, vaikka osat toistuvat.

Kuitenkin perinteisessä rummut, basso, kitara ja laulu –bändissä on rajallinen määrä elementtejä tai instrumentteja, joita esitellä kuulijalle. Mieti esimerkiksi punk- tai rock-bändiä. Toki tällaisessa musiikissa voi pelata paljon sillä, mitä yksittäiset instrumentit soittavat. Tämän lisäksi yksi äärimmäisen suuri elementti on taustalaulut. Niillä voi luoda suuriakin dynamiikan vaihteluita kappaleen sisällä.

Ylempänä olevassa videossa näytän kuinka taustalauluilla pystyy luomaan suurempia kertosäkeitä ja muita kappaleiden osia. Lähestymistapa on hyvin yksinkertainen: Äänitetään jokaista taustalauluraitaa kaksi ja panoroidaan ne laidoille. Äänitetään siis kaksi täsmälleen samalla tavalla laulettua raitaa ja panoroidaan ne laitoihin. Taustalaulut voivat olla päälauluraidan tuplausta tai harmonioita.

Toivottavasti tämä artikkeli ja video antaa sinulle ideoita omiin projekteihin sekä biiseihin. Miten sinä käytät taustalauluja? Jätä kommentti joko tähän tai YouTube-videon alle.kommentteihin.

Mikäli haluat lukea lisää sovittamisesta ja muista laadukkaan musiikin tekemiseen liittyvistä asioista, lataa tämä ilmainen opas: Kuusi askelta laadukkaan musiikin tekemiseen kotioloissa. Antoisia musiikintekohetkiä!

2 vastausta

  1. Moi.

    Yksi kysymys. Näin kerran yhdellä videollasi plugarin jolla pystyy kätevästi tahdistamaan kaksi lauluraitaa synkkaan. En kuollaksenikaan muista millä videolla se oli, saati plugarin nimeä.

    Kiitän tässä samalla loistavista opetusvideoista. Näistä on ollut suuri apu vanhalle miehelle. Kiitos siis kovasti.

    T. Pertti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *