rumpujen editointi

Rumpujen editointi

Kuten kaikessa muussakin editoinnissa, myös rumpujen kohdalla tarkoitus on editoida jo valmiiksi hyvin soitettuja raitoja. Editoinnilla rummuista saadaan vielä ammattimaisemmat, sillä pienet heilahdukset ja ajelehtimiset soitossa saadaan kuriin. Rumpujen editointi on työkalu siinä missä muutkin, eikä sitä kannata turhaan moralisoida tai kainostella.

Tässä videossa näytän editointitavan, jonka voi toteuttaa jokaisella DAWilla. Editoin kahdeksan tahdin rumpukompin täysin mukailemaan tempoa ja vertaan sitä alkuperäiseen. Kuulet myös kariseeko editoinnin myötä kaikki ihmisyys ja musikaalisuus pois – vai onko lopputulos yksinkertaisesti parempi. Kun opit miten editointi tapahtuu, voit itse editoida omat rumpuraidat haluamallasi tarkkuudella.

Rumpuja editoitaessa, ne halutaan viedä samaan ryhmään. Näin DAW osaa valita ne kaikki, kun klikataan yhtä raitaa. Kaikkia raitoja ei siis jatkuvasti tarvitse olla valitsemassa. Syy tähän on se, että kaikkia raitoja halutaan leikata ja siirtää yhtenä kokonaisuutena. Mikäli siirrät yksittäisiä raitoja kerralla, rumpuraitojen keskinäiset vaiheet kärsivät ja rummut alkavat kuulostaa oudolta ja kolkolta.

Paras paikka leikkaussaumalle on aina juuri ennen iskua. Näin leikkaaminen ja liimaaminen vaikuttaa mahdollisimman vähän rumpujen tai symbaalien sointiin. Iskujen siirtämisen jälkeen tyhjät välit on hyvä täyttää crossfadeilla, jolloin napsuntaa tai sivuääniä ei pääse tapahtumaan, vaan rumpuraidat rullaa saumattomasti eteenpäin. Videolla näet tarkemmin kuinka tämä kaikki tapahtuu.

Jokaisessa DAWissa on omat toiminnot editoinnille, jolla koko hommaa saa nopeutettua ja automatisoitua. Raitoja pystytään siis kvantisoimaan, mutta kuten sanoin, jokaisella ohjelmalla on siihen hieman erilainen työkalu ja metodi. Tästä syystä keskityn tässä videossa vain manuaaliseen editointiin. Sitä pystyt tehdä aina ohjelmasta riippumatta.

Mikäli äänität instrumentit yksi kerrallaan, rummut on syytä editoida ennen kuin muita instrumentteja äänitetään niiden päälle. Näin editoitujen rumpujen päälle voidaan äänittää kaikki tarkasti, eikä editointia tarvitse enää jälkeenpäin alkaa tekemään. Jos taas äänität basson, kitarat ja laulut editoimattomien rumpujen päälle ja vasta sen jälkeen alat editoimaan niitä – on loputon editointi urakka edessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *