rumpujen vaihevirheet

Rumpujen vaihevirheet pilaavat soundin

Vaihevirheet ovat yleisiä kun äänitetään samaa äänilähdettä useammalla mikrofonilla. Äänen aaltomuodot saattavat kulkea ristiin, jolloin ne ikään kuin kumoavat toisensa. Tällöin mikkien yhteissoundi kuulostaa kolkolta ja ohuelta, vaikka mikit yksistään kuulostaisivatkin hyvältä. Tässä videossa näytän kuinka huomaat rumpujen vaihevirheet ja miten korjaat ne, sekä miten tarkistat mahdolliset vaihevirheet jo rumpuja äänittäessä.

Vastakkaisessa vaiheessa olevat ääniaallot ovat siis toistensa peilikuvia. Silloin toisen aallonharja on toisen aallonpohja. Vastaavasti samassa vaiheessa olevien raitojen aallon muodot kulkevat samalla tavalla. Osittainen vaihevirhe on myös mahdollinen ja siinä ääniaallot ovat osittain erillä tavalla. Seuraavaksi muutama havainnollistava kuva:

vaihevirhe

Vaihevirhe tapahtuu kun ääniaallot menevät vastakkaisessa vaiheessa.

osittainen vaihevirhe

Osittainen vaihevirhe on kyseessä silloin, kun ääniaallot menevät hieman eri tahtiin.

ei vaihevirhettä

Vaihevirheen voi korjata helposti kääntämällä toisen raidan vaiheen 180 astetta. Tämä tapahtuu yleensä jonkin pluginin kautta – kuten Logic Pron Gain-pluginin kautta ja Pro Toolsin EQ:n kautta  mutta esimerkiksi Reaperissa jokaisesta kanavasta löytyy vaiheenkääntönappi. Mikäli vaihevirhe on osittainen, voi toista raitaa siirtää kokonaisuudessaan hieman eteen- tai taaksepäin.

Mahdolliset rumpujen vaihevirheet kannattaa testata jo äänitysvaiheessa. Äänitä pieni pätkä rumpuja ja vertaa yksittäisiä lähimikitettyjä rumpuja overheadeihin. Mikäli rumpu kuulostaa paremmalta vaiheenkääntö päällä – jätä se aktiiviseksi kanavaan. Jos kyseinen rumpu kuulostaa paremmalta ilman vaiheenkääntöä, ota se pois. Kun vaiheet on tarkistettu, niitä ei enää tarvitse murhetia, eikä niihin tarvitse palata.

Rumpusampleja käytettäessä, sampleri saattaa heittää osan iskuista vaihevirheisenä. Kannattaa printata sampleraita audioksi ja käydä se läpi yhdessä samplattavan raidan kanssa. Näin huomaat, jos jotkin iskut ovat vaihevirheisiä. Voit siirtää ne manuaalisesti samaan vaiheeseen leikkaamalla iskut irti ja siirtämällä niitä.

Vaihevirheiden tunnistaminen ei ole rakettitiedettä, kun tietää mistä on kyse. Toivottavasti tämä artikkeli ja video selvensi asioita. Kun huolehdit vaihevirheiden tarkistuksen alta pois äänityksen ja miksauksen alussa, voit keskittyä itse musiikkiin ja tekemään taiteellisia valintoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *