mitä on miksaaminen – kokonaiskuva

Mitä on miksaaminen? – Kokonaiskuva

Jotta ymmärretään mitä hyötyä on yksityiskohtaisemmista miksausvinkeistä ja -videoista – on hyvä ymmärtää miksaamisen kokonaiskuva. Mitä on miksaaminen ja mitä työvaiheita se sisältää? Mikä miksauksen tehtävä on ja kuinka koko prosessi tapahtuu? Tässä videossa selitän miksauksen kokonaiskuvan auki niin, että tämän videon jälkeen tiedät täsmälleen mitä miksaaminen on.

Miksaaminen on hyvä aloittaa projektin valmistelulla, jotta miksaaminen sujuu vaivattomammin ja nopeammin. Mitä kaikkea projektin valmisteluun kuuluu ja miten se tehdään?

Kun projekti on valmisteltu, voidaan siirtyä itse miksauksen pariin. Mistä lähteä liikkeelle?

Suosittelen tekemään ensin raa’an balanssin – monestakin syystä. Raidat asetetaan optimaaliseen balanssiin käyttäen pelkästään volume-liukuja ja panorointia. Miksi?

Näin teet jatkossa parempia miksausratkaisuja ja varmistat samalla, että miksauksen yleistaso on järkevällä tasolla. Tässä videossa näet kuinka minä lähestyn raa’an balanssin tekemistä ja mitä otan huomioon sitä tehdessä.

Projekti on valmisteltu ja raaka balanssi tehtynä. Seuraavaksi aloitetaan miksausprosessoinnin käyttö, eli otetaan esiin miksaustyökalut. Homma aloitetaan lähestulkoon aina EQ:lla eli taajuuskorjaimella. Se on kuitenkin valitettavan usein väärinymmärretty ja / tai väärinkäytetty.

Mikä EQ itseasiassa on? Mikä sen tavoite on miksauksen kannalta? Mitä eri käyttötarkoituksia sillä on? Miten käyttää EQ:ta järkevästi, kuten ammattilainen?

Kompressointi yhdessä EQ:n kanssa muodostaa noin 80% koko miksauksesta. Yleinen huolenaihe keskustelupalstoilla tuntuu olevan kompressoinnin vaikutukset kappaleen elävyyteen. ”Kompressio tappaa kaiken elon biisistä.”

Ei. Itseasiassa se herättää kappaleen henkiin ja sillä on monta eri käyttötarkoitusta. Kompressoinnilla voi parantaa balanssia, muokata sointia, antaa energiaa ja ohjata groovea. Se on välttämätön laadukkaan musiikin tekemisessä ja tässä videossa näytän mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Videolla käydään läpi myös kompressorin asetukset eri käyttötarkoituksineen.

Saturaatio on hienovaraista säröä, jonka avulla saat täydempää soundia, analogilämpöä, särmää, luonnetta ja jopa erottelevuutta raitoihin.

Multiband-kompressori on äärettömän kätevä tietynlaisiin miksaustehtäviin. Tässä videossa käyn läpi muutamia juttuja, joissa se on korvaamaton.

Miten luoda tilan tuntua miksaukseen ilman, että se puuroutuu? Monesti kaikuja käyttäessä miksauksen päälle syntyy ikään kuin peitto. Terävyys, selkeys ja intensiteetti kärsii. Tässä videossa näytän kuinka saat tilan tuntua miksaukseen uhraamatta selkeyttä ja voimaa.

Miksaukseen kuuluu olennaisena osana automaatio. Miksausautomaatio erottaa ammattilaiset amatööreistä ja tuo viimeisen silauksen kappaleen miksaukseen. Tässä videossa näet yleisimmät automaation käyttötarkoitukset esimerkkeineen.

Mistä tietää, että miksaus on valmis? Tässä videossa näytän kuinka miksaus viimeistellään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *