realististen midirumpujen ohjelmointi (4)

Realististen midi-rumpujen ohjelmointi

Rummut ovat äärimmäisen tärkeässä osassa lähes kaikissa musiikkityyleissä. Se on koko bändin selkäranka. Kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta äänittää oikeaa rumpusettiä. Se vaatii ensinnäkin rumpusetin, lahjakkaan rumpalin, äänitystilan sekä tarpeeksi mikkejä, etuasteita, piuhoja ja mikkitelineitä. Onneksi kotistudiomuusikoiden pelastukseksi nykypäivänä myös rumpujen ohjelmointi on mahdollista. Monilla on kuitenkin vaikeuksia saada rummuista laadukkaan ja realistisen kuuloisia. Lisäksi niiden tekeminen voi tuntua hitaalta ja työläältä.

Ongelmana on yleensä realistisuus. Symbaalit kuulostavat konemaisilta ja soittosuoritus vaikuttaa olevan enemmän robotin kuin ihmisen käsialaa. Kuulostaako tutulta?

Alla olevassa videossa näytän, kuinka saat ohjelmoitua realistisia midi-rumpuja ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Käyn läpi työtavan, jolla ohjelmoit rumpuja nopeasti ja helposti:

Rumpujen ohjelmointi tarkoittaa siis käytännössä midi-nuottien piirtämistä hiirellä. Midi-kanavaan valittu virtuaali-instrumentti soittaa midi-nuotteja vastaavia rumpujen ääniä. Tästä artikkelista löydät sekä ilmaisia että maksullisia virtuaali-instrumentteja rumpujen ohjelmointiin. Piirtämisen sijaan midi-nuotit voi soittaa myös sähkörummuilla, midi-keyboardilla tai vastaavalla kontrollerilla.

Jotta rumpujen soitto kuulostaisi realistiselta ohjelmoituna, tulee ensin miettiä miten rumpali soittaisi samat jutut oikeassa elämässä. Kaikkia iskuja ei soiteta samalla voimakkuudella. Midi-maailmassa voimakkuus on velocity. Midin voimakkuutta voi säätää välillä 1 – 127, jolloin 1 on hiljainen ja 127 todella voimakas. Tätä velocity-arvoa varioimalla saat midi-rummuista paljon realistisemmat.

Toinen vaikuttava tekijä on timing, eli ajoitus. Kun rumpali soittaa rumpukomppia, jokainen isku on paitsi hieman eri voimakkuudella myös hienokseltaan eri ajoituksella. Toisin sanoen, rumpalin soitto ei ole koko ajan täysin kohdillaan tempoon nähden, vaan se hieman elää.

Midi-rumpuja ohjelmoitaessa, jokainen isku piirretään hiirellä mukailemaan tempoa. Tällöin vastaavaa eloa ei pääse tapahtumaan. Ajoituksen täydellisyys aiheuttaa konemaisen fiiliksen. Niinpä myös ajoitusta on hyvä varioida, jotta lopputulos vastaisi enemmän oikean rumpalin soittoa. Ajoitusta varioidessa kannattaa olla varovainen, sillä tavoitteena on tuoda rumpuihin realistisuutta, ei kuulostaa kömpelöltä.

Suosittelen variointiin työkalua nimeltä ”Humanize”. Se varioi iskujen voimakkuutta ja ajoitusta puolestasi yhdellä hiiren klikkauksella. Videossa näytän millaisilla asetuksilla sitä kannattaa käyttää mahdollisimman realistisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *