Miten kielten vaihto vaikuttaa soundiin? Vertailu ennen ja jälkeen

Miten kielten vaihto vaikuttaa soundiin? Vertailu ennen ja jälkeen

Oletko ikinä miettinyt miten paljon kitaran tai basson kielten vaihto vaikuttaa äänitettyyn soundiin? Kehotan jatkuvasti vaihtamaan uudet kielet näihin molempiin soittimiin ennen äänityksen aloittamista, joten on vain loogista tehdä soundivertailu ennen ja jälkeen kielten vaihdon. Tässä videossa samaa kappaletta on soitettu sekä vanhoilla että uusilla kielillä. Vaihtelen uusien ja vanhojen kielten välillä, jotta kuulet mahdollisimman hyvin niiden eron:

Ero on selkeä. Joissain kohdissa tuntuu ettei eroa ole niin paljon, mutta sitten taas huomaa kuinka paljon soundi vaihtuu. Kun vertailussa vaihdetaan uusista kielistä vanhoihin, tuntuu kuin heitettäisiin viltti kaiuttimien päälle. Uusien kielten soundi on kirkkaampi, terävämpi, hyökkäävämpi, voimakkaampi ja erottelevampi. Välillä jopa tuntuu kuin kitara- ja bassoraitoja nostettaisiin isommalle miksauksessa.

Tuntuuko kielten vaihdon tuoma ero siltikin merkityksettömältä? Kuvittele, että jokaisessa kappaleen tuottamisen vaiheessa oikaistaan hieman. Ensin jätetään kielet ja rumpukalvot vaihtamatta, seuraavaksi soundien haku jätetään puolitiehen, mikitystä ei jakseta hakea ihan loppuun asti, eikä virettä säädetä kunnolla. Pienet asiat kertaantuvat. Jotta musiikkisi kuulostaisi mahdollisimman hyvältä, tee kaikkesi sen eteen. Aloita kielten vaihtamisella. Se on halpa ja tehokas tapa vaikuttaa soundiin heti tuotannon alussa.

Kielten vaihdon jälkeen usein venytellään kieliä, jotta ne pysyisivät paremmin vireessä. Vältä kuitenkin tekemästä tätä liikaa ja viritä sen sijaan useammin. Uusista kielistä lähtee teho nopeasti. Soundi pysyy pidempään parempana, kun kieliä ei venytellä heti ”pilalle”.

Tottakai, musiikkityyli ja kappale vaikuttaa siihen mitä haetaan. Mikäli tunkkainen tuhnusoundi on se mitä haetaan, on silloin parempi soittaa vanhoilla kielillä. Kun taas halutaan modernimpi, kirkas ja erottelevampi soundi, suosittelen vaihtamaan kielet. Kielten vaihto on erityisen tärkeää varsinkin rock- ja metallimusiikissa, joissa kitaroiden ja basson pitää kuulostaa aggressiiviselta.

Seuraavan kerran kun alat äänittämään, muista vaihtaa kielet. Näin saat parhaan mahdollisen soundin soittimesta pihalle. Silloin tiedät tehneesi soundin eteen kaikkesi. Miksi jättää asioita puolitiehen? Alla olevassa kuvassa on vielä tiivistettynä uusien kielten tuomat hyödyt.

kielten vaihto - vertailu ennen ja jälkeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *