Neljä isoa syytä miksata hiljaisella kuunteluvolumella

Neljä isoa syytä miksata hiljaisella kuuntelutasolla

On jännittävä fiilis kuunnella uuden biisin rakentumista, etenkin kun nostaa volumea kunnolla isommalle. Vihdoin pääsee miksaamaan ja julkaisemaan uutta biisiä. Uutta musiikkia on mukava fiilistellä samalla kun miksailee. Kaikki kuulostaa niin paljon jännittävämmältä ja voimakkaammalta kovempaa kuunneltuna. Silloin kaikki erottuu paremmin.

Miksatessa tämä kuitenkin muodostuu ongelmaksi. Usein kuuntelutaso voi nousta ihan huomaamattaan pikkuhiljaa. Hiljaisemmalla volumella kuuntelu ei ole niin hohdokasta tai jännittävää, mutta se antaa parempia tuloksia.  En tarkoita sellaista hiljaista, jolla joutuu pinnistelemään kuullakseen mitään. Tarkoitan hiljaisemmalla sellaista äänentasoa, että voisit käydä normaalia keskustelua miksauksen soidessa taustalla, eikä puheääntä tarvitsisi korottaa – sellainen järkevä äänentaso. Miksi? Seuraavaksi neljä isoa syytä miksi kannattaa miksata hiljaisella tasolla.

1. Korvat hämääntyvät lujaa kuunneltaessa

Korvat hämääntyvät helposti. Kun käännät monitoreita isommalle, miksaus tuntuu hetkessä voimakkaammalta, paremmalta ja energisemmältä. Todellisuudessa tätä energiaa ei välttämättä ole tai se ei välity kuuntelijalle perus äänentasolla.

Pidä kuuntelu hillityllä tasolla, niin kuulet raidat sellaisena kuin ne ovat. Mikäli miksaus ei ole energinen, se ei kuulosta energiseltä. Tällöin sinun pitää saada se kuulostamaan energisemmältä myös hiljaisempaa kuunneltaessa. Hiljaisempi kuuntelu pakottaa tekemään parempia ratkaisuja miksauksessa.

Raitojen balanssin erottaa paremmin kun ei kuuntele liian lujaa. Huomaat helpommin, jos esimerkiksi laulu tai rummut ovat liian isolla tai vastaavasti jotain raitaa ei erota. Näiden asioiden kuuleminen helpottuu ja tarkentuu hiljaisella tasolla. Tämä johtuu osaksi siitä, että kuulemme enemmän bassotaajuuksia lujempaa kuunneltaessa. Tietyt raidat kuulostavat tulevan lujempaa kuin ne oikeasti tulevat.

Lujaa kuuntelemisen vaikutukset huomaa usein silloin, kun tuntuu ettei miksaus ole enää kontrollissa. Se tuntuu enemmänkin suurelta musertavalta sotkulta, jossa ei ole varma mihin raitojen tulisi asettua. Kuuntele siis hiljempaa niin sinä ohjaat miksausta eikä toisinpäin.

2. Vältät äänen heijastumista seinistä

Mitä lujempaa kuuntelet, sitä enemmän monitoreiden ääneen sekoittuu huoneen seinistä tulevia heijastuksia. Nämä heijastukset vaikeuttavat kriittistä kuuntelua. Tämä muodostuu ongelmaksi varsinkin akustoimattomissa huoneissa. Suuressa osassa kotistudioita yleensä miksaillaan normaalin asumiseen tarkoitetun asunnon normaalissa makuuhuoneessa. Huonetta on joko hieman akustoitu tai sitten ei.

Heijastukset saattavat korostaa osaa taajuuksista, jolloin ajattelet niitä olevan liikaa tai liian vähän miksauksessa. EQ:tat niitä pois tai lisää turhan paljon. Näin miksaus voi kuulostaa toisessa huoneessa toisella kuuntelulla eri olosuhteissa aivan eriltä. Heijastumista johtuen teet vääriä ratkaisuja.

Huoneesi ei tarvitse vastata isolla rahalla tehtyä studion tarkkaamoa, eikä se voikaan. Miksaa hiljaisemmalla äänentasolla, niin vältät suurimpia heijastuksia seinistä. Loppupeleissä pienet heijastumat eivät haittaa, sillä opit tuntemaan huoneesi ja käytössä olevat studiomonitorit. Tiedät miltä hyvän miksauksen siellä huoneessa pitäisi kuulostaa. Näin osaat suhteuttaa miksausratkaisujasi.

miksaa hiljaisella kuuntelutasolla

3. Säästät aikaa

Korvat väsyvät nopeasti lujaa kuunneltaessa. Jossain vaiheessa huomaat, ettet enää erota yksityiskohtia selvästi. On syytä pitää tauko ja palata sitten miksauksen ääreen. Hiljaisemmalla kuuntelutasolla ei tarvitse pitää läheskään niin paljon taukoja. Pystyt keskittymään pidempiä aikoja putkeen.

Kun korvat väsyvät siihen pisteeseen, ettet enää erota kunnolla taajuuksia, miksauksesta tulee häilyvä ärsyttävän kuuloinen kaaos. Silloin ei ole pointtia jatkaa pidemmälle. Todennäköisesti miksaus menee vain huonompaan suuntaan ja joudut myöhemmin aloittamaan alusta tai korjailemaan huonoja ratkaisuja.

4. Säästät kuuloa

Kun kuulo altistuu melulle tarpeeksi kauan, se heikkenee. Kuuloliiton mukaan voimakas ääni tuhoaa korvan aistinkarvasoluja, eivätkä ne uusiudu. Seurauksena voi olla tinnitus, herkkyys äänille tai kuulonaleneminen. Nämä voivat keskittyä huomaamatta vuosien kuluessa, eikä niihin ole hoitokeinoa.

Hiljaisemmalla tasolla kuunteleminen ehkäisee kuulon pilaamista. Mikäli miksaat jatkuvasti “liian lujaa”, voi sillä olla pitkällä aikavälillä vaikutusta kuulon heikkenemiseen. Kun tuho on tehty, on jo liian myöhäistä.

Tinnitus on äärimmäisen ikävä vaiva, eikä sitä toivoisi kenellekään. Osalle oireita voi tulla helpommin kuin toisille. Toimin itse varoittavana esimerkkinä, sillä oma tinnitus yltyi niin pahaksi, etten saanut öisin oikein nukuttua. Jatkuva piippaus korvassa vaikuttaa elämiseen muutenkin kuin vain musiikin osalta. Onneksi tinnitus lakkasi parissa viikossa melkein kokonaan ja pystyn pitämään sen kurissa suojaamalla kuulon sekä välttämällä pitkiä aikoja melussa.

Yhteenveto – Neljä isoa syytä miksata hiljaisella kuuntelutasolla

On houkuttelevaa pikkuhiljaa nostaa kuunteluvolumea, mutta tee itsellesi palvelus ja koita vastustaa sitä. Muistuta itseäsi, että hiljempaa kuuntelemalla saat parempia tuloksia aikaiseksi. Mikäli käännät tasoja lujemmalle huomaamattasi ajan mittaan, aseta monitoreiden maksimivolume niin pieneksi, että et saa käännettyä sitä liian isolle.

On ihan ok ja jopa suositeltavaa käyttää miksausta aika ajoin hieman lujemmalla ja kuulostella miltä se kuulostaa sekä miten se toimii lujemmalla volumella. Tee kuitenkin suurin osa työstä kohtuullisen hiljaisella tasolla. 

Korostan vielä, että kuulosta kannattaa pitää huolta. Sen heikkenemistä ei välttämättä tule ajatelleeksi, eikä sitä tiedosta ennen kuin se tapahtuu. Yksikään miksaus tai musiikkiprojekti ei ole tärkeämpi kuin kuulosi. Tässä olivat kaikki neljä syytä miksata hiljaisella kuuntelutasolla. Laita tämän artikkelin opit heti käytäntöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *