Laulun EQ

Laulun EQ – 4 asetusta jotka toimivat joka kerta

Laulu on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein elementti musiikissa. Halusimmepa sitä tai emme – keskiverto kuuntelija keskittyy musiikkia kuunnellessa ennen kaikkea lauluun. Tästä syystä sen äänittäminen ja miksaaminen on äärimmäisen suuressa roolissa. Laulun, kuten melkein minkä tahansa muunkin miksaaminen lähtee liikkelle EQ:sta – mutta miten laulun EQ:n asetukset tulisi asettaa? Onko jotain yleispätevää keinoa saada laulusta aina hyvän kuuloinen? Tässä videossa näytän neljä toimivaa asetusta, jotka teen melkein joka kerta kun EQ:tan laulua.

Tässä videossa näet kuinka EQ vaikuttaa lauluun. Sen tehtävä on tuoda laulu paremmin esiin ja tehdä siitä korvia hivelevän hyvän kuuloinen. Se mikä on hyvän kuuloista, on tietysti subjektiivista, mutta tietyt lainalaisuudet pätevät aina. Käyn seuraavaksi läpi mainitsemani neljä asetusta, jotka toimivat lähestulkoon aina.

Laulun EQ

Low cut filterillä, voit poistaa kaikki turhat matalat taajuudet lauluraidalta. Yleensä low cut filter asettuu noin 80 – 120 Hz kohdalle. Löydät taajuuden säätämällä low cut filteriä niin ylös, että se alkaa ohentaa laulusoundia – ja sitten peruutat hieman takaisin päin. Tämän ei juurikaan tulisi vaikuttaa itse laulusoundiin, vaan ennemminkin vapauttaa matalat taajuudet niitä tarvitseville instrumenteille, kuten bassorummulle ja bassolle.

Seuraavaksi tulisi etsiä huonon kuuloinen taajuus lauluraidalta. Tämä on usein tunkkaisuutta, honotusta tai laatikkomaista soundia. Tee suuri boosti EQ:lla ja liikuttele sitä ympäriinsä 200 – 900 Hz välillä. Missä kuulostaa pahimmalta? Leikkaa sitä taajuutta niin paljon, ettei se enää häiritse sinua. Tunkkaisuus löytyy yleensä noin 200 – 400 Hz väliltä sekä honotus ja laatikkomaisuus noin 400 – 900 Hz väliltä.

Tämän jälkeen lauluun saa kirkkautta boostaamalla reilusti hyllykorjaimella noin 8 kilohertsistä ylöspäin. Monella laulu jää liian tummaksi. Tällöin se kuulostaa hieman tunkkaiselta, eikä luo ammattimaista vaikutelmaa. Boostaa kunnes laulu kuulostaa mielestäsi tarpeeksi kirkkaalta. Joskus tämä voi olla lähemmäs 10 desibeliä – älä kuitenkaan välitä suurilta tuntuvista luvuista, vaan luota korviisi.

Laulun saa erottumaan paremmin ja istumaan kivasti miksauksen päälle boostaamalla maltillisesti selkeyttä tuovia taajuuksia. Nämä taajuudet sijaitsevat 1 – 2,5 kHz välillä. Etsi mielestäsi hyvän kuuloinen taajuus tältä väliltä ja boostaa sitä hieman.

Yleisesti ottaen leikatessa on parempi käyttää kapeaa ja boostatessa laajempaa Q-arvoa. Tämä arvo siis määrittää kuinka paljon EQ vaikuttaa myös määritetyn taajuuden viereisiin taajuuksiin. Luota korviisi. Joskus voi olla parempi katsoa muualle kun säätää EQ:ta. Tällöin keskittyy oikeasti kuuntelemaan, eivätkä mittarit ja luvut pääse hämäämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *