laulun kompressointi

Laulun kompressointi – Löydä toimivat asetukset helposti

Laulu on erittäin dynaaminen äänilähde, eli sen äänen taso vaihtelee paljon. Laulaja voi laulaa yhden kohdan hiljaa ja toisen kohdat todella lujaa. Tällaista lauluraitaa on hankala saada istumaan kunnolla miksaukseen. Se tuntuu aina olevan joko liian pienellä tai liian isolla. Laulun kompressointi auttaa tässä tilanteessa. Se rajoittaa lauluraidan dynamiikkaa, mutta sillä on myös muita funktioita. Kompressori voi lisäksi antaa energiaa, voimaa ja jopa muokata ääntä. Tässä videossa näytän hyvät lähtöasetukset kompressointiin, sekä kerron mihin kannattaa keskittyä kun kompressoi laulua:

Kompressorin säädöistä tärkeimmät ovat threshold, make up gain (output gain), ratio, attack ja release. Näistä viidestä asetuksesta voit asettaa ration ja releasen jo valmiiksi, ennen kuin alat kuuntelemaan laulua ja säätämään loppuja kompressorin asetuksia. Voit toki rohkeasti kokeilla myös muita ratio- ja release-arvoja.

Mitä suurempi ratio, sitä selvempi kompressio. Laululla toimii monesti ratio väliltä kolme – kuusi. Release-ajan voi asettaa valmiiksi jo nopeaksi, sillä se toimii hyvin laulun kompressoinnissa. Mitä nopeampi release, sen nopeammin kompressori päästää irti kompression kohteesta. Kun nämä kaksi on asetettu, voit alkaa kuunnella laulua ja säätää loppuja asetuksia kohdalleen.

Thresholdia säätämällä määritetään kompression määrä. Mittarista näet kuinka monta desibeliä kompressori kompressoi. Älä pelkää kompressoida tarpeeksi. Joskus riittää muutaman desibelin kompressio, mutta toisinaan tarvitaan jopa reilusti yli 10 dB kompressiota. Numeroilla ei ole niin väliä, käytä korvia säätäessäsi kompression määrää.

Make up gain (joskus myös pelkkä output, kuten videolla) säätää koko laulun tasoa. Kun laulua kompressoidaan, sen volume laskee. Make up gainilla voidaan säätää volume takaisin halutulle tasolle. Toimiva attack-aika laululle on hitaan ja mediumin välillä. Mitä hitaampi attack, sitä enemmän konsonantteihin tulee voimaa ja ylipäätänsä lauluun energiaa.

Nämä ovat asetukset, jotka olen huomannut toimiviksi. Uskon, että niistä on myös sinulle paljon apua. Kompressoinnin oppii kuitenkin parhaiten kokeilemalla miltä mikäkin asetus kuulostaa. Kokeile siis rohkeasti myös muita asetuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *