mikkivertailu

Mikkivertailu: Mitä eroa on 29€ ja 400€ mikrofonilla?

Mitä eroa on halvoilla ja kalliilla mikeillä? Tässä videossa vertailen 29 euron ja 400 euron mikkejä toisiinsa. Toinen on siis melkein 14 kertaa kalliimpi. Mikit ovat t.bone SC 300 ja Shure SM7B. Näistä jälkimmäinen on erittäin suosittu laulumikki. Mikkivertailu sisältää sekä miksaamatonta raakasignaalia kuin miksattuakin materiaalia. Kuulet siis miltä nämä mikit kuulostavat suoraan kytkettynä audio interfaceen ja miltä miksattuna kappaleessa.

Shure SM7B on tietysti oletusarvoltaan parempi, koska se on hintavampi. Tottakai sen täytyy kuulostaa paljon paremmalta kun se on niin paljon kalliimpi. Vai eikö asia muka ole ihan näin?

Väitän, että t.bone SC 300 ei ole ainakaan 14 kertaa huonompi kuin sen kalliimpi kaveri. Itseasiassa välillä sen soundi kuulostaa hetkittäin hyvin samalta tai jopa miellyttävämmältä kuin SM7B:n. Mistä tämä johtuu?

Mikrofoneissa on toki eroja. On erityylisiä mikrofoneja aina kirkkaista tummiin ja eri käyttötarkoituksiin. Väitän kuitenkin, ettei yksikään mikrofoni yksistään paranna dramaattisesti äänitysten laatua. Mikrofoneissa on vivahde-eroja, mutta ne eivät ole niin merkittäviä, että sinun kannattaisi pistää kaikki rahasi kalliiseen mikkiin. Kokenut äänittäjä valitsee mikin käyttötarkoituksen ja vivahde-erojen mukaan, mutta pärjää tarvittaessa millä tahansa mikrofonilla ja saa aikaan tasokasta jälkeä.

Löydät laadukkaita laulumikkejä 30 – 150 euron haitarista äärettömän paljon ja varmasti jokaisella saa tasokasta jälkeä aikaiseksi. Kun vaihdat ajatusmaailman uusien mikkien ja vehkeiden hamstraamisesta tietotaidon parantamiseen – alat huomata kehitystä. Valitettavasti kalliimmat kamat eivät takaa parempia tuloksia.

Kaikki lähtee siitä, että tiedät mitä teet. Tiedät kuinka saat parhaan irti käytössäsi olevista laitteista ja mikrofoneista sekä osaat miksata niillä äänitettyä materiaalia laadukkaasti. Oikeanlainen tieto ja harjoittelu parantaa äänitysten laatua huomattavasti enemmän ja nopeammin kuin yksikään mikrofoni- tai laitehankinta.

Mikäli haluat oikeasti parantaa äänitysten ja miksausten laatua, aloita lataamalla ilmainen oppaani tästä linkistä. Kotistudiokoutsi.fi on ilmainen sivusto, joka tarjoaa täysin ilmaisia ohjeita kotistudiomaailmaan. Ota siis Kotistudiokoutsi seurantaan niin Instagramissa, Facebookissa kuin Youtubessakin. Autan sinua välttämään suurimmat sudenkuopat ja saamaan laadukkaita äänityksiä aikaan kotoa käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *