masterointi tee se itse

Masterointi – Tee se itse

Jokainen kappale tulee masteroida, ennen kuin sen voi jakaa omalle kuulijakunnalle. Mitä sitten on masterointi ja mitä siinä tehdään? Miten se eroaa miksauksesta? Voiko sitä tehdä itse vai pitääkö palkata ammattilainen? Jos masterointia voi tehdä itse, miksi palkata ammattilainen? Tässä videossa kerron kaiken tämän ja lisäksi näytän kohta kohdalta kuinka voit masteroida omat kappaleesi kotoa käsin.

Kun kappale miksataan, sen yksittäisiä raitoja muokataan soimaan paremmin keskenään. Vastaavasti masteroinnissa keskitytään yksittäisten raitojen sijaan kappaleeseen kokonaisuutena. Se on ikään kuin viimeinen tarkastuspiste, ennen kuin kappale julkaistaan kuuntelijoille. Masteroinnin voi karkeasti jakaa kahteen osa-alueeseen: äänen värin hienosäätäminen ja volumen nostaminen.

Äänen väri

Äänen väriä hienosäädetään, jotta kappale olisi mahdollisimman hyvän kuuloinen ja soisi kaikissa kuunteluolosuhteissa hienosti. Siinä keskitytään asioihin kuten: Onko kappale liian kirkas tai liian bassovoittoinen? Puskeeko jokin taajuusalue liikaa läpi? Onko kappale aavistuksen tunkkainen tai karskin kuuloinen?

Näitä asioita ei huomaa – tai niitä ei osaa ajatella, ellei miksausta vertaa referenssikappaleeseen. Tällaisen referenssin tulisi olla saman tyyppinen kappale kuin se, jota olet miksaamassa / masteroimassa – suurinpiirtein samaa genreä ja tyyliä. Aseta kuuntelu-volume samaksi molemmissa, jolloin tasoero ei pääse hämäämään.

Tämän jälkeen EQ:tetaan koko miksausta kerralla ja tehdään hienovaraisia leikkauksia tai boostauksia. Ei mitään radikaalia. Mikäli tuntuu, että joudut tekemään suuria muutoksia, palaa ennemmin takaisin miksauksen pariin. Tarkoitus ei ole saada omasta miksauksestasi täsmälleen saman kuuloista kuin referenssi. Referenssin pointti on ohjata oikeaan suuntaan – lähemmäs ammattimaista lopputulosta.

Volume

Volumea nostetaan lähemmäs kaupallista tasoa, jolloin kappaleesi ei kuulosta hiljaiselta verrattuna muihin kappaleisiin. Tämä tehdään rajoittamalla dynamiikkaa ja nostamalla kokonaisvolumea ylös. Työkaluna tähän tehtävään toimii limiteri.

Laskemalla thresholdia alas, dynamiikka pienenee ja volume voimistuu. Mikäli sitä lasketaan liiaksi alas, kappaleen alkaa kuulostaa murskatulta ja lytätyltä sekä sen musikaalisuus katoaa. Jätä siis tarpeeksi dynamiikkaa kappaleeseen, jotta se kuulostaa vielä musikaaliselta ja hyvältä, pointtina ei ole tappaa miksausta, jonka eteen uurastit niin kovasti.

Näiden kahden vaiheen jälkeen voit tehdä masterista audio-tiedoston ja painattaa sen CD:lle tai uploadata streamauspalveluihin muiden kuultavaksi.

Miksi palkata ammattilainen?

Mikäli masterointi käy näin vaivattomasti kotoa käsin, miksi palkata ammattilainen masteroija?

Suurin syy on ulkopuolinen näkemys. Masteroija ei ole ikinä kuullut kappalettasi, eikä hänellä ole siihen mitään tunnesidettä. Vastaavasti sinä olet säveltänyt, sovittanut, sanoittanut, äänittänyt ja miksannut sen. Hän voi huomata asioita, joita itse et huomaa. On hyvä, että joku ulkopuolinen kuuntelee kappalettasi tuorein korvin.

Masteroija kuuntelee kappaletta täysin eri kuunteluympäristössä kuin sinä – eri tilassa ja eri kaiuttimilla. Mahdolliset tilan ja kaiuttimen ongelmista aiheutuvat korostumat taajuuskentässä tulevat esille ja masteroija voi korjata ne.

Tämän lisäksi, masteroijan korva on todennäköisesti harjaantuneempi kyseiseen tehtävään. Häneltä myös löytyy masterointiin suunnitellut laitteet ja kuunteluolosuhteet. Verrattuna esimerkiksi miksaukseen, masterointi on halvempaa. Yhden kappaleen masterointi maksaa paikasta ja tekijästä riippuen noin 40 – 80€.

Entäpä verkossa tapahtuvat masterointi? Viime vuosina ns. masterointirobotit ovat kehittyneet huimasti. Nämä ovat käytännössä sivustoja, jonne teet tunnukset, lataat kappaleesi ja päätät muutamat suurpiirteiset ääriviivat, jonka mukaan tekoälyllä varustettu robotti masteroi kappaleesi. Se analysoi kappaleesi, vertaa sitä moneen saman tyyppiseen kappaleeseen ja tekee tarvittavat muutokset puolestasi. Palvelusta riippuen hinnat ovat noin kympistä ylöspäin per kappale – ja monissa saa ladattua .mp3-tiedoston ilmaiseksi testin vuoksi.

Mikäli budjetti siis joustaa, asiaa kannattaa harkita. Suosittelen kuitenkin opettelemaan masterointia kotona, sillä kuten sanoin, yksinkertaisimmillaan se on viimeinen silaus kappaleen äänen väriin sekä volumen nosto kovemmalle tasolle.

Miten sinä hoidat masterointisi? Jätä kommentti alle.

2 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *