joulukalenteri 2021

Joulukalenteri 2021

Tervetuloa Kotistudiokoutsin joulukalenterin pariin! Kotistudiokoutsin joulukalenteri 2021 sisältää tietysti 24 luukkua – eli 24 informaatiopakattua videoa. Aiheet käsittelevät laajasti musiikin tekemistä kotistudiossa aina tarvittavan laitteiston pystytyksestä ja akustoinnista säveltämiseen, sanoittamiseen ja ohjelmien käyttöön.

Pidemmittä puheitta – alta löydät kaikki joulukalenterin 24 luukkua.

Luukku 1 – Mitä laitteita ja ohjelmia tarvitaan musiikin tekemiseen?

Mitä kotistudioon itseasiassa tarvitaan? Onneksi nykyajan laitteet ovat niin kehittyneitä, että jokaisella on mahdollisuus tehdä musiikkia suoraan kotistudiosta käsin. Jotta pystyisit tehdä musiikkia kotona, tarvitset mahdollisesti muutamia hankintoja. Osa sinulla saattaa löytyä jo valmiiksi. Tästä artikkelista pääset lukemaan tarkemmin aiheesta joulukalenterin videon lisäksi.

Luukku 2 – Hyödyllisiä lisätarvikkeita ja -ohjelmia kotistudioon

Tästä  joulukalenterin luukusta löydät muutamia todella hyödyllisiä lisätarvikkeita ja -ohjelmia kotistudioon. Nämä eivät ole missään nimessä välttämättömiä, eikä niiden hankinta ole heti alkuun tarpeellista.

Luukku 3 – Kotistudion työpisteen pystytys

Tässä videossa käsitellään kotistudion työpisteen pystyttämistä ja asettelua huoneessa sekä laitteiden asentamista ja asemointia.

Luukku 4 – Kotistudion akustoinnin perusteet

Kaikilla ei ole mahdollista rakentaa kotistudioa alusta alkaen, eikä välttämättä valita edes huonetta, johon musiikintekopiste pystytetään. Se on täysin ok ja erittäin yleistä. Tässä luukussa käsitellään kotistuduion akustoinnin perusteita. Pääset hyvin alkuun aloittaen pienestä ja laajentaen tarvittaessa.

Luukku 5 – Tee se itse – Näin säästät rahaa kotistudion akustoinnissa

Hyvät (ja näyttävät) akustiikkaelementit voivat olla tyyriitä. Ei hätää – voit helposti rakentaa omat akustiikkapaneelit ja -elementit paljon halvemmalla. Niistä saa aivan niin hienoja ja sisustukseen sopivia kuin mielikuvitus antaa periksi. Lisäksi videolla selviää miten saat tehtyä halvan liikuteltavan akustiikkaelementin.

Luukku 6 – Musiikin tekeminen kotistudiossa

Mitkä ovat tärkeimpiä tekijöitä laadukkaan musiikin tekemisessä kotistudiossa? Mikä on se kaikista tärkein asia mistä lähteä liikkeelle?  Se selviää tässä joulukalenterin luukussa.

Luukku 7 – Miten generoida sanoitusideoita?

Tuntuuko kappaleiden sanoittaminen hankalalta? Eikö ideoita tahdo löytyä? Tässä videossa kerron kuinka luoda helposti sanoitusideoita.

Luukku 8 – Toimiva sanoitustekniikka

Voiko hyviä sanoituksia kirjoittaa, vaikka ei olisi kummoinen kirjoittaja tai ei ole kirjoittanut juurikaan? Kyllä voi. Videolla näytän toimivan tekniikan sanoitusten kirjoittamiseen, jolla jokainen voi työstää käyttökelpoisia sanoituksia.

Luukku 9 – Sanoittaminen – Käytännön esimerkki

Tässä luukussa näet kuinka edellisen videon sanoitustekniikka toimii käytännössä. Esimerkkinä toimii oikea kappale, jonka sanoitusprosessin puran osiin.

Luukku 10 – Työkaluja lyriikoiden kirjoittamiseen

Lyriikat eli sanoitukset vaativat monesti tietyn määrän pyörittelyä ja työstämistä. Tässä videossa näytän ilmaisia työkaluja, jotka auttavat valtavasti ja helpottavat elämää.

Luukku 11 – Näin saat tehtyä enemmän valmiita biisejä

Tuntuuko ettet saa valmiita biisejä aikaan niin usein kuin haluaisit? Iskeekö niin sanottu writer’s block? Tiedän tunteen. Kokeile tämän joulukalenteriluukun tekniikkaa – se on auttanut minua tekemään enemmän valmiita biisejä lyhyiden ideoiden sijaan.

Luukku 12 – Intro – Mitä vaihtoehtoja?

Biisin intro – mitä vaihtoehtoja siihen on? Tarvitaanko aina introa? Pitääkö aina säveltää uusi erillinen kappaleen osa introksi? Kaikki tämä oikeiden esimerkkikappaleiden kera selviää tässä videossa.

Luukku 13 – C-osa – Mitä vaihtoehtoja?

Miksi biisinkirjoitus tyssää niin usein toisen kertosäkeen jälkeen? Mihin kappale pitäisi viedä siitä eteenpäin? Tästä luukusta löydät monta hyvää vaihtoehtoa työkalupakkiin.

Luukku 14 – Sovitus- ja tuotantovinkkejä

Miten sovittaa / tuottaa kappale niin, että kaikki soitetut jutut toimii hyvin yhteen ja biisi rakentuu luonnollisesti alusta loppuun? Miten välttää ylituottamista? Luukku 14 tarjoilee ratkaisun kaikkeen tähän.

Luukku 15 – Säkeistöjen sovittaminen

Yksinkertaiset rakenteet on ok, mutta yksinkertaiset rakenteet tylsästi sovitettuna ei ole hyvä asia. Mielenkiinto tulisi pitää yllä läpi kappaleen, jotta kuuntelija jaksaa kuunnella sen alusta loppuun. Tämä tarkoittaa variointia identtisten osien välillä. Kuinka varioida säkeistöjä keskenään? Miten tehdä toisesta säkeistöstä erilainen kuin ensimmäinen?

Luukku 16 – Logic Pro X – Perusteet

Logic Pro X on Applen tekemä DAW macille. Käyn tässä videossa sen perusteita läpi, mutta kaikki DAWit toimivat enemmän tai vähemmän samalla periaatteella, joten tästä on hyötyä myös muiden ohjelmien omistajille.

Luukku 17 – Logic Pro X – Perusteet 2

Tästä joulukalenterin luukusta löydät lisää Logic Pro X:n perusteita. Nämä täysin samat periaatteet pätevät myös muihin DAWeihin.

Luukku 18 – Logic Pro X – Hyödyllisiä pikanäppäimiä

Pikanäppäimet nopeuttavat työskentelyä äärettömän paljon. Tietyt pikanäppäimet muodostuvat ennen pitkää automaatioksi. Tässä videossa näytän pikanäppäimiä, joita käytän päivittäin ja jotka olen kokenut hyödyllisiksi. Vaikka kyseessä on Logic Pro X, saat ideoita myös eri ohjelman käyttäjänä siitä minkälaisia pikanäppäimiä olisi hyvä etsiä ja opetella.

Luukku 19 – Logic Pro X – Hyvä tietää

DAWin – eli äänitys-, editointi- miksausohjelman toimintaa voi muokata sopimaan paremmin omiin tarpeisiin. Tässä luukussa näytän kuinka olen mukauttanut Logic Pro X:n asetuksia itselleni sopivammaksi ja ennen kaikkea miksi.

Luukku 20 – Logic Pro X – Virtuaali-instrumenttien äänittäminen – Hyvä tietää

Midi-instrumenttien eli virtuaali-instrumenttien äänittäminen mahdollistaa eri äänien ja instrumenttien soittamisen midikiipparilla tai näppäimistöllä. Tässä videossa näytän muutamia hyvä tietää vinkkejä niiden työstämiseen liittyen.

Luukku 21 – Miten looppeja käytetään?

Loopit on kätevä tapa koota biittejä ja kappaleita ilman, että tarvitsee osata soittaa sinänsä mitään. Sen kun kokoaa hyvän kuuloisia looppeja päällekkäin. Niitä voi myös käyttää tukemaan soitettua / äänitettyä materiaalia. Tässä joulukalenterin luukussa kootaan biitti looppeja käyttäen Logic Pro X:ssä.

Luukku 22 – Miten varioida looppeja ja tehdä niistä kokonaisia biisejä?

Jotta loopeista ei muodosteta vain alusta loppuun itseääntoistavaa neljän tai kahdeksan tahdin pätkää – sitä on hyvä varioida. Tässä videossa opit kuinka loopeista koottua biittiä on helppo varioida ja miten niistä voi alkaa muodostaa kokonaisia kappaleita.

Luukku 23 – Miten samplays toimii? – "Sämplääminen"

Tiesitkö, että samplaamalla voit soittaa valmiita looppeja tai mitä tahansa audiota haluamallasi tavalla? Voit esimerkiksi pilkkoa rumpuloopin osiin ja soittaa sitä midi-kiipparilla omiin tarkoituksiin sopivasti. Tämä muuttaa valmiiden looppien käytön aivan uudelle tasolle.

Luukku 24 – Kolme tärkeintä miksausvinkkiä ikinä?

Joulukalenteri huipentuu kolmeen mielestäni tärkeimpään miksausvinkkiin ikinä. Nämä vinkit helpottavat miksaamista todella paljon. Ne ovat vieneet omat miksaukseni uudelle tasolle. Aivan liian usein keskitytään aivan vääriin asioihin. Mikäli miksaaminen tuntuu hankalalta tai et oikein tiedä mitä teet väärin – katso tämä video.

2 vastausta

  1. Kiitos todella paljon Logic perusteista. Olen pitkään käyttänyt erehdy ja opi tyylillä kyseistä ohjelmaa. Kielitaitoa kun ei ole, kaikki asiat on kokeiltava. Innostuin todella kun sain tutustua suomen kielellä Ohjelmaan.

    Kiitän myös muista opeista. äänitys, miksaus jne. Hienoa että jaksat ja haluat opastaa meitä musiikista innostuneita,

    T. Pertti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *