6:06 / 6:33 Enemmän potkua ja tiukkuutta mikauksiin – 4 askelta

Enemmän potkua ja tiukkuutta miksauksiin – 4 askelta

Tiedätkö sen tunteen, kun ajattelet miksauksesi olevan voimakkaan kuulonen, mutta kun vertaat sitä suosikkibiiseihisi – oma miksaus kuulostaakin jotenkin tuhnulta? Omassa kuplassa se kuulosti vielä hyvältä, mutta verratessa muihin jotain uupuu. Se on äärimmäisen turhauttava tunne. Tässä videossa näytän neljä askelta, jolla saat enemmän potkua ja tiukkuutta miksauksiin.

Ensimmäinen askel alkaa jo kauan ennen miksausta. Se on tarkasti ja hyvässä vireessä keskenään olevien raitojen äänittäminen. Vastoin yleistä harhaluuloa, miksauksen tiukkuus tai suuruus ei tule siitä, että ottoja tuplattaisiin tai triplattaisiin. Se syntyy ennemminkin siitä, että instrumentit soittavat nuotit samanaikaisesti ja samassa vireessä keskenään. Keskity siis soittamaan ja äänittämään mahdollisimman tarkasti.

Seuraava askel on editoida nämä tarkasti soitetut raidat. Raidoilta poistetaan häiriöäänet kuten huminat, vinkumiset ja kielten aiheuttamat turhat äänet. Lisäksi editoidaan pois mahdolliset soittovirheet ja timing-ongelmat. Vaikka soitetaankin tarkasti, pienellä editoinnilla saadaan vielä vähän lisää tiukkuutta.

Kolmannessa askeleessa EQ:lla luodaan jokaiselle instrumentille oma tila miksauksessa. Taajuuskentässä on vain tietyn verran tilaa ja jokaisen raidan on mahduttava siihen. Raitojen taajuudet ovat osaksi päällekkäin ja ne taistelevat tilasta keskenään. Jotta kuulisit nämä taajuudet helpommin, miksaa monona. Tällöin stereokuvan aiheuttama erottelu ei pääse hämäämän.

Neljäs ja viimeinen askel on kompressio. Sen pointtina on laskea raitojen dynamiikkaa, eli tehdä niistä tasaisempia ja yhtenäisempiä. Kompression toinen tärkeä tehtävä on puhaltaa energiaa ja elämää raitoihin. Yleissääntönä nopea attack-aika tasoittaa transientteja (äänenalukkeita) tehden raidoista tasaisempia. Sillä voi muokata myös raitojen sointia. Hidas tai medium attack-aika antaa vastaavasti energiaa ja elämää, koska se päästää transientit läpi ennen kompressiota. Erityisesti rummut hyötyvät hitaasta attack-ajasta.

potkua miksauksiin

Yläpuolella näet kaikki neljä askelta kertauksena. Muista, että miksaus ei ole kaiken korjaava lääke. Jotta miksaus potkisi hyvin, äänitettyjen ottojen tulee olla keskenään tiukasti soitettu. Se luo perustan, jolle on hyvä rakentaa. Editointi ja miksaus korostavat ennestään hyvän kuuloisia raitoja. Toivottavasti tästä videosta ja artikkelista oli sinulle paljon hyötyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *