sävellyspohja

Sävellyspohja - Ideat ja biisit nopeammin talteen

Kun saat idean biisiin, miten laitat sen itsellesi talteen? Äänitätkö sen puhelimen nauhurilla nopeasti ennen kuin se unohtuu? Käytätkö sen sijaan äänitysohjelmaa eli DAWia apuna? Teitpä sen miten tahansa, sävellyspohja on konsepti, joka takuuvarmasti nopeuttaa ja helpottaa elämääsi. Sen avulla on mielettömän nopeaa laittaa ideoita kasaan aina kun inspiraato iskee.

Miten sävellyspohja tehdään?

Tehdäksesi sävellyspohjan itsellesi, luo tyhjä projekti käyttämääsi äänitysohjelmaan. Luo raidat, joita tiedät tarvitsevasi ja aseta niihin haluamasi asetukset. Säädä raitojen välille  järkevä balanssi, jolloin sitä ei tarvitse tehdä joka kerta uudelleen. Tämän jälkeen tallenna projekti pohjana / muottina (save as template). Näin voit joka kerta inspiraation iskiessä avata kyseisen pohjan, johon voit alkaa laittaa ideoita kasaan.

sävellyspohja - save as template

Näin sinun ei tarvitse aina aloittaa tyhjästä. Onko mitään turhauttavampaa, kuin joka kerta säätää samat tekniset ja mekaaniset asetukset kohdilleen ennen kuin pääset itse asiaan? Pahimmassa tapauksessa hyvät ideat ehtivät unohtua kaiken säätämisen keskellä. Sävellyspohjan ansiosta aikaa ei kulu hukkaan.

Mitä raitoja sävellyspohjaan tulisi laittaa? Videossa käytän esimerkkinä omaa sävellyspohjaani. Pohjasta löytyy midi-instrumentteina rummut, basso, piano sekä pari syntikkaraitaa. Näitä voi soittaa midi-keyboardilla. Tämän lisäksi on myös muutama eri raita kitaralle ja yksi bassolle. Näin voin kytkeä kitaran tai basson suoraan audio interfaceen ja alkaa soittaa. Soundit ja balanssi on valmiiksi asetettu.

Etsi siis soundit, jotka sopivat omaan musiikkiisi parhaiten. Mikäli sävellät useamman eri musiikkityylin kappaleita, voit tehdä jokaiselle tyylille oman pohjan. Suosittelen hienosäätämään raitoja mm. EQ:n ja kompressorin avulla jo valmiiksi, jolloin ideat kuulostavat heti paremmilta ja lähemmäs valmiilta tuotoksilta. On hyvä kuitenkin välttää tekemästä projektista liian raskasta, jolloin latenssia eli viivettä voi ilmaantua. Tällöin soittamasi äänet toistuvat hieman myöhässä.

Kaiken kaikkiaan sävellyspohja on äärimmäisen kätevä työkalu. Sen avulla säästät kallista aikaasi, eivätkä hermot mene ainaiseen säätämiseen. Luo itsellesi oma sävellyspohja ennen kuin seuraavan kerran aloitat ideoiden kasaamisen. Kiitos kun katsoit videon ja / tai luit tämän postauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *