keinotekoinen rumpuhuonesoundi

Keinotekoinen rumpuhuonesoundi

Rummut äänitetään usein lähimikeillä. Lisäksi hyvän kuuloisissa akustoiduissa studiotiloissa taltioidaan rumpuhuonesoundi parilla tilamikillä, jotta sitä voidaan sekoittaa rumpujen yleissoundiin. Näin rummut kuulostavat luonnolliselta, sillä niissä on tilan tuntua. Kuuntelemme harvoin rumpuja suoraan korva kiinni rumpukalvossa.

Kotistudio- tai treenikämppäolosuhteissa huonemikit jäävät pois syystä tai toisesta. Mikit eivät riitä tai huonesoundi on muuten vain käyttökelvoton joko koon tai akustoinnin puolesta. Tällöin rummut äänitetään pelkästään lähimikein. Soundi on hyvä, mutta tilan tuntu puuttuu. Rummut kuulostavat epäluonnollisen kuivalta. Tämä on realismia monelle kotistudiomuusikolle.

Ei hätää. Voit tehdä jälkeenpäin miksausvaiheessa keinotekoisen tilasoundin. Sitä miksataan samalla tavalla kuin äänitettyjä tilamikkejä. Tässä videossa näytän kuinka saat tehtyä keinotekoisen rumpuhuonesoundin:

Miten keinotekoinen rumpuhuonesoundi tehdään?

Lähetä ensin sendien avulla kopio rummuistasi uuteen Aux / Bus -kanavaan. Nimeä kanava haluamallasi tavalla (esimerkiksi Rumpuhuone) ja reititä se kanavaan, johon kaikki yksittäiset rummut on reitetty. Sendien avulla voit määrittää millaisen miksauksen rummuista lähetät tähän rumpuhuonekanavaan.

Lisää rumpuhuonekanavaan jokin reverb-, eli kaikuplugin ensimmäiseen insertpaikkaan. Valitse sopivan kuuloinen kaiku ja varmista että kaikuplugarissa on asetettu 100% wet. Näin se on pelkkää kaikua, eikä ”kuivaa” (dry) signaalia ole ollenkaan. Tähän tarkoitukseen toimivia kaikuja ovat ainakin useat room ja studio-kaiut. Lisää hieman pre-delayta – 5 – 15 ms toimii yleensä hyvin.

Tämän jälkeen lisää EQ huonekaikukanavan seuraavaan inserttiin. Leikkaa ala- ja yläpäätä pois, jotta kaiku kuuloistaisi tulevan entistäkin kauempaa. Vaihda kuuntelu monoksi ja leikkaa keskitaajuuksia pois niiltä kohtaa, kuin ne tuntuvat riitelevän rumpujen kanssa.

Viimeisenä voit lisätä kompressorin huonekaikukanavaan. Tämän pointtina on tuoda kaiun ambienttia ja sointia vielä enemmän esiin. Voit aloittaa jollain valmiilla rumpuhuonepresetillä, tai säätää attack- ja release ajat itse alusta. Monesti nopea attack- ja release-aika toimivat hyvin.

Nyt huonekaikukanava on valmis ja voit sekoittaa sitä haluamasi määrän rumpuihin luodaksesi tilan tuntua. Voit tarvittaessa säätää rumpujen balanssia sendien avulla myös jälkeenpäin. Sopivan huonesoundikanavan tason löytää helposti niin, että asettaa ensin liu’un kokonaan alas ja nostaa pikkuhiljaa, kunnes haluttu tilan tuntu on saavutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *