laulun miksaaminen

Laulun miksaaminen – Mitä tehdä? Mitä siihen kuuluu? Tee nämä 4 asiaa

Laulun, kuten kaiken muunkin miksaaminen voi tuntua monimutkaiselta ja loputtomalta suolta. Mistä lähteä liikkeelle? Mitä kaikkea siinä pitäisi tehdä? Tässä videossa käyn läpi neljä miksausprosessointia, jotka tehdään lähes poikkeuksetta joka kerta laulua miksatessa. Näillä neljällä prosessoinnilla on jokaisella oma tehtävänsä miksauksessa. Voit tehdä nämä kaikki niillä plugineilla, jotka joka DAWista löytyy. Lisäksi näytän todella hyvän kuuloisen ilmaisen plugarin ja kerron kuinka saat ladattua sen. Ei enää päätöntä haahuilua ympäriinsä. Laulun miksaaminen sisältää seuraavat neljä asiaa:

Laulun miksaaminen

Ensimmäinen miksausprosessointivaihe on EQ. Sen tehtävä on muokata laulun äänenväriä. Sillä halutaan tehdä laulusta paremman kuuloinen ja saada se sopimaan miksaukseen. Kävin EQ:n käytön laulua miksatessa tarkemmin läpi aiemmassa videossa ja löydät sen täältä. 

Seuraava asia on kompressointi. Sen tehtävä on tasoittaa laulua. Laulu on erittäin dynaaminen äänilähde, joten sen volume vaihtelee hiljaisista äänistä koviin. Kompressoinnilla saa myös muokattua sointia sekä tuotua energiaa laulusuoritukseen. Myös kompressoinnin kävin läpi tarkemmin aiemmassa videossa, löydät sen täältä.

Kolmantena miksausprosessointina, halutaan yleensä käyttää DE-Esseriä tasoittamaan s-äänteitä. Se halutaan asettaa signaaliketjussa ennen kompressoria, koska kompressointi aiheuttaa s-äänteiden voimistumisen ja korostumisen. DE-Esseriä voi ajatella kompressorina, joka keskittyy vain tiettyyn taajuuteen. Sillä siis rajoitetaan s-äänteiden dynamiikkaa. Videolta näet kuinka käytän DE-Esseriä ja asetan sen asetukset.

Neljäs ja viimeinen asia laulun miksaamisessa on saturaatio. Se tuo mukavasti väriä, luonnetta ja ”analogilämpöä” laulusoundiin. Digitaalisilla äänikorteilla suoraan tietokoneelle äänitettäessä signaalia ei pääse värittämään analogilaitteiden hienovarainen säröytyminen. Sitä voi kuitenkin lisätä jälkeenpäin saturaatioplugareilla. Videolla näytän kuinka käytän saturaatiota tuomaan lauluun väriä ja lämpöä.

Softube on antanut ilmaiseksi ladattavaksi Saturation Knob nimisen saturaatiopluginin. Se on laadultaan todella hyvä. Ladataksesi Saturation Knobin, sinun tulee tehdä käyttäjätili Softuben sivuille, sekä iLok-lisenssipalveluun. Saat Softubelta linsenssin pluginiin, joka tulee asettaa iLok-manageriin koneellesi. Riittää, että sinulla on iLok ladattuna koneelle ja olet kirjautunut sinne. Kaikki tämä on ilmaista, mutta vaatii parit kirjautumiset ja lataukset.

Tästä linkistä pääset Softuben sivuille lataamaan pluginin. Tee käyttäjätili sivuille, kirjaudu sisään ja My Account – kohdan alta saat ladattua Softuben Central – ohjelman sekä lisenssin. Softube Centralin avulla saat ladattua itse pluginin. iLok lisenssimanagerin pääset lataamaan tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *