vokaaliefekti tuplatuilla lauluilla

Siisti vokaaliefekti tuplatuilla vokaaleilla

Laulun sovittaminen ja tuottaminen kappaleeseen on aivan oma taiteenlajinsa. Vaihtoehtoja on mielin määrin aina laulutyylistä fraseeraukseen, ajoitukseen ja tuotantotapoihin. Pitäisikö laulaa kevyesti vai voimakkaasti – tahdikkaasti vai laiskasti? Tarvitaanko tuplauksia tai harmonioita? Tässä videossa näytän kuinka tehdä vokaaliefekti tuplatuilla vokaaleilla. Tämä efekti piristää kappaleen sovitusta kummasti ja tekee laulusta mielenkiintoisemman kuuloisen.

Kuuntele videolta kuinka tylsältä yksittäinen lauluraita kuulostaa verrattuna tuplattuun vokaaliefektiin. Yksinkertainen tuplaus voi siis tuoda äärimmäisen paljon lisää mielenkiintoa kappaleeseen. Vokaaliefekti ei silti kuulosta omituiselta tai selkeästi tuplatulta. Keskiverto kuuntelija ei kuule sitä tuplauksena tai kahtena erillisenä lauluraitana. Hän ajattelee sen vain kuulostavan jotenkin siistiltä ja omaperäiseltä.

Luodaksesi tämän efektin, tulee keskittyä kahteen asiaan, joista ensimmäinen on laulusuoritus. Tuplattu lauluraita tulee laulaa täsmälleen samalla tavalla kuin ensimmäinen raita. Lauluraitojen tulisi olla kuin kopioita toisistaan. Kopioimalla samaa lauluraitaa ei kuitenkaan saa tätä efektiä aikaan. Mikäli taas lauluraidat ovat erinlaiset, kuulostaa kuin olisi kaksi eri laulua päällekkäin.

Seuraavaksi haluat reitittää nämä molemmat raidat yhteiseen master-kanavaan eli bussiin. Tämä tapahtuu vaihtamalla lauluraitojen output tiettyyn bussiin. Bus on siis vain kanava, jonka kautta nämä molemmat raidat kulkevat. Tällöin voit prosessoida molempia signaaleja yhtäaikaa. Tähän bussiin haluat asettaa kompressorin tai limiterin ja rajoittaa lauluraitojen yhteistä dynamiikkaa. Näin efekti vahvistuu, koska lauluraidat ikään kuin liimautuvat yhteen. Videossa käytän limiteriä, joka toimii ns. läpäisemättömänä kattona kovimmille äänille. Se on ikään kuin äärimmilleen asetettu kompressori.

Efektiin tarvitaan nämä yllä olevat asiat. Tärkein asia efektiä luodessa on yhteneväinen laulusuoritus. Raitojen keskinäisen dynamiikan vähentäminen kompressorilla tai limiterillä vahvistaa efektiä. Tämän jälkeen voit miksata laulut kuten parhaaksi näet, jotta ne sopivat miksaukseen ja kuulostavat miellyttävältä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *