parempi miksaus hetkessä mixbus prosessoinnilla

Parempi miksaus hetkessä Mixbus-prosessoinnilla

Mitä on Mixbus-prosessointi? Kuinka sitä käytetään? Miten sillä saa parannettua miksausta? Käytetäänkö sitä ennen vai jälkeen yksittäisten instrumenttien miksauksen? Saat kaikkiin näihin kysymyksiin vastauksen tästä videosta:

Mixbus-prosessointi saa siis nimensä siitä, kun kaikki raidat reititetään kulkemaan yhden ja saman bussin (kanavan) kautta, jota nimitetään Mixbussiksi. Näin kaikkia raitoja pystytään prosessoimaan yhtäaikaa käyttämällä vain yhtä pluginia. Asettamalla Mixbus-kanavaan EQ:n, se vaikuttaa siis kaikkiin miksauksen raitoihin.

Tähän prosessointiin kuuluu yleensä EQkompressori ja saturaatio. Näillä hiotaan koko miksauksen yleissoundia. EQ:lla voi tehdä hetkessä koko miksauksesta kirkkaamman tai kompressorilla liimata koko miksausta yhteen ja antaa sille energiaa. Saturaatiolla voi antaa analogityylistä väriä ja lämpöä.

Voit tehdä tämän kaiken joko heti miksausta aloittaessasi, ennen kuin yhtäkään yksittäistä raitaa on miksattu. Vastaavasti homma onnistuu myös miksauksen lopuksi. Kun prosessointia käytetään miksauksen alussa, sillä halutaan tehdä asioita, joita tehtäisi joka tapauksessa myös yksittäisille raidoille. Sillä siis viedään koko miksausta lähemmäs valmista tuotosta. Kun tämä tehdään miksauksen lopuksi, pointtina on hienosäätää jo hyvältä kuulostavaa miksauksen kokonaissoundia vielä aavistuksen paremmaksi ja toimivammaksi.

Olipa lähestymistapa kumpi tahansa, halutaan miksausliikut pitää hyvin maltillisina ja pieninä. On hyvä muistaa, että tämä prosessointi vaikuttaa kaikkiin miksauksen raitoihin. Näin helposti tulee esimerkiksi EQ:tettua tai kompressoitua aivan liikaa. Pienet asiat kertaantuvat nopeasti miksauksessa. Kuten videolla näet, teen todella hienovaraisia, noin 0,5 – 1dB leikkauksia tai boostauksia EQ:lla, eikä kompressorin mittari laske alle 1,5 dB:n.

Laita Mixbus-prosessointi ehdottomasti testiin seuraavan kerran kun alat miksata kappaletta. Voit myös kokeille hienosäätää jo valmiita miksauksiasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *