syntikat

Kolme askelta joilla syntikat kuulostaa hyvältä ja erottuu paremmin

Virtuaali-instrumenttien kuten syntetisaattoreiden soundien etsiminen on oma urakkansa, mutta mitä sen jälkeen? Miten saat ne kuulostamaan hyvältä muiden kappaleen instrumenttien kanssa? Miten virtuaalisia syntetisaattoreita, midi-kiippareita ja vastaavia pitäisi miksata? Tässä videossa näytän kolme askelta, jotka tekemällä syntikat sekä kuulostaa hyvältä että erottuu paremmin miksauksessa.

Kuten videolla kuulet, ero on aika suuri miksattujen ja miksaamattomien raitojen välillä. Soundit kuulostavat paljon jännittävimmiltä ja erottuvat paremmin. Näillä kolmella askeleella se onnistuu myös sinulta:

Ensimmäinen askel on EQ. Voit leikata hieman ala- ja yläpäätä pois ala- ja yläpääleikkureilla, sekä boostata hieman kirkkautta. Pääasia on kuitenkin monona miksatessa etsiä sopiva selkeyttä tuova taajuus 1 – 2,5kHz väliltä. Boostaa siis reilusti samalla kun kuuntelet monona ja etsi taajuus jolloin kuulet kyseisen soundin parhaiten. Kun löydät haluamasi taajuuden, boostaa sitä sen verran, että kuulet soundin selkeästi myös monona. Toista prosessi jokaiselle syntikkaraidalle. Selkeyttä tuova taajuus on yleensä hieman eri joka soundilla.

Toinen askel on kompressio. Sen tavoite on tehdä soundista tasaisempi, jotta jokainen nuotti olisi selvästi kuultavissa myös ruuhkaisassa miksauksessa. Tähän käy mikä tahansa kompressori.

Kolmas ja viimeinen askel särön käyttäminen. Hienovarainen särötys täydentää syntikoiden soundia sekä tekee niistä omaleimaisemman kuuloisia. Kuuntelijalle synasoundi ei esiinny säröisenä vaan täydempänä ja mielenkiintoisempana. Särön ei ole tarkoituskaan erottua miksauksessa, vaan tuoda täyteläisyyttä ja luonnetta soundeihin. Tähän tarkoitukseen käy särö-, bitcrusher-, saturaatio- tai harmonic exciter pluginit.

Nämä kaikki askeleet ovat yksinään hienovaraisia, eivätkä muuta soundia juurikaan. Kun kaikki kolme askelta tehdään jokaiselle synaraidalle, kertyvät pienet muutokset äkkiä suuremmaksi. Kokeile siis EQ:ta, kompressiota ja säröä seuraavalla kerralla kun koitat saada syntikoita erottumaan miksauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *