bassorummun miksaaminen

Bassorummun miksaaminen – Oikeat ja ohjelmoidut rummut

Rumpusetti on yksi kinkkisimmistä soittimista miksattavaksi, sillä siinä on niin monta eri osaa. Ainakin siitä on muodostunut osalle monimutkainen kuva. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Tässä videossa näytän miten bassorummun miksaus tapahtuu helposti ja vaivattomasti, olipa kyseessä sitten oikeat tai ohjelmoidut midi-rummut. Näytän kohta kohdalta kuinka saat tuhnunkin bassorummun kuulostamaan iskevältä ja voimakkaalta.

Lähes poikkeuksetta hyvin saman tyyppiset asetukset toimivat bassorummun miksauksessa – etkä tarvitse muuta kuin EQ:n ja kompressorin. EQ kannattaa asettaa signaaliketjussa ennen kompressoria, jolloin kompressoidaan EQ:tettua signaalia.

EQ:n asetukset menevät joka kerta kutakuinkin samalla kaavalla: Low cut filter noin 40-50 Hz kohdille. Tämä poistaa turhat matalimmat taajuudet, jotka ovat vain tiellä. Mitä nopeampi ja kiireisempi miksaus, sitä vähemmän bassorumpu tarvitsee ihan alimpia sub-taajuuksia.

Seuraavaksi voit etsiä huonolta kuulostavan tunkkaisen / mutaisen / (150 – 300 Hz) honottavan / laatikkomaisen taajuuden (400 – 800 Hz  ja leikata sitä reilusti pois. Jos et ole varma mistä kohtaa leikata, tee suuri leikkaus ja liikuttele sitä ympäriinsä kunnes löydät parhaalta kuulostavan kohdan.

Bassorumpu tarvitsee yleensä reilun yläpääboostin hyllykorjaimella noin 8kHz kohdalta ylöspäin. Tämä antaa ennen kaikkea kirkkautta, mutta myös attackia ja aggressiivisuutta. Lisää ”läsähtävyyttä” eli släppiä saa boostaamalla noin 2,5 kHz kohdalta. Viimeiseksi voi boostata hieman matalia taajuuksia noin 60 – 80 Hz kohdilta. Tämä antaa lisää alakertaa eli ns. ”jytkettä”.

Kompressoinnilla saa bassorummusta tasaisemman ja energisemmän. Toimivat asetukset ovat yleensä hidas attack, nopea release, ratio noin 3-5. Tämän jälkeen thresholdilla säädetään haluttu kompressoinnin määrän ja outputilla / make up gainilla nosteaan kokonaisvolumea takaisin sinne missä se oli ennen kompressiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *