Tomien miksaaminen

Tomien miksaaminen – Oikeat ja ohjelmoidut rummut

Tomien miksaaminen on yllättävän yksinkertaista, kun tiedät mihin keskittyä. Lähestymistapa on hyvin samanlainen, olipa kyseessä sitten oikeat äänitetyt rummut tai ohjelmoidut midi-rummut. Tässä videossa näytän kuinka saat tomeista joka kerta hyvän kuuloiset, iskevät ja voimakkaat.

Tomien miksaamisessa käytetään käytännössä kolmea eri miksausprosessointia: gate, EQ ja kompressori. Voit käyttää mitä tahansa gatea, EQ:ta tai kompressoria.

Lisäksi oikeilla rummuilla voidaan joutua kääntämään vaihe, jos lähimikitetty tom-rumpu on vaihevirheessä overheadeihin nähden. Voit testata vaiheen kuuntelemalla tomeja ja overheadeja samanaikaisesti, kääntämällä vaiheen ja kuuntelemalla onko lopputulos parempi vai huonompi.

Gatella halutaan yleensä lyhentää tomin sointia ja päästä eroon symbaalien ja muiden rumpujen vuodoista. Midi-rummuilla vuoto-ongelmaa ei ole, joten voit keskittyä vain tomin sointiin. Oikeita rumpuja miksatessa joskus voi olla helpompi editoida tomiraidoilta kaikki tomeja lukuunottamatta pois. Tällöin gatea ei tarvitse.

EQ:lla leikataan huonon kuuloisia taajuuksia ja korostetaan hyvän kuuloisia. Tomeissa nämä huonon kuuloiset  laatikkomaiset tai honottavat taajuudet ovat yleensä 700 – 900 Hz välillä. Lisäksi halutaan leikata low cut filterillä ihan alimmat bassotaajuudet pois.

Monesti hyvän kuuloisia taajuuksia tomeissa ovat noin 8 kHz ylöspäin (hyllykorjaimella boostaten), 4,5 kHz ja matalat noin 80 – 200 Hz taajuudet, riippuen tomin koosta. Yläpään boostaukset antavat attackia ja kirkkautta, kun taas matalat taajuudet ”jytkettä”.

Viimeisenä toimenpiteenä tomeja kompressoidaan hitaalla attack- ja nopealla release-ajalla. Tämä antaa energiaa ja iskevyyttä.

tomien miksaaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *