potkua rumpuihin

Potkua ja luonnetta rumpuihin tällä miksaustekniikalla

Tuntuuko joskus ettei rummut oikein potki tarpeeksi vaikka tekisi mitä? Kuulostaako rummut tylsältä ilman minkäänlaista omaperäisyyttä? Äläpä huoli. Tässä videossa näytän miten saat lisää potkua ja luonnetta rumpuihin yksinkertaisella miksaustekniikalla.

Tätä miksaustekniikkaa kutsutaan rinnakkaiskompressoinniksi, tai rinnakkaisprosessoinniksi. Rinnakkaiskompressoinnilla pystyy lisäämään potkua rumpuihin, kun taas erilaisella rinnakkaisprosessoinnilla voi lisätä luonnetta ja sointia rumpuihin.

Tekniikka toimii niin, että rummuista lähetetään kopio sendien avulla vapaaseen bussiin, jossa signaalia voidaan prosessoida halutulla tavalla. Tämän jälkeen tuota signaalia voidaan sekoittaa alkuperäiseen rumpumiksaukseen. Rinnakkaiskompressoinnissa rumpujen signaali lytätään rajusti kompressoimalla. Hitaalla attackilla ja nopealla releasilla kompressoidessa saa mukavasti lisäpotkua rumpuihin.

Vastaavasti lisää sointia saa kompressoimalla nopeammalla attackilla, jolloin transientit eivät niinkään korostu. Varsinkin tällöin voi kokeilla lisätä säröä, saturaatiota tai muita efektejä kompressorin perään tuomaan luonnetta. Päästä luovuutesi valloilleen, ei ole sääntöjä tai rajoituksia mitä efektiä tulisi käyttää. Rinnakkaisprosessointia kannattaa lisätä aluksi maltillisesti rumpujen soundiin ja kuunnella tuoko se haluttua luonnetta.

Laita tämä miksaustekniikka testiin seuraavassa miksauksessasi, mikäli et sitä ole vielä päässyt kokeilemaan. Sillä saa aikaan todella villejä rumpusoundeja, vain mielikuvitus on rajana.

Rumpuja miksatessa on hyvä muistaa maltillinen kuuntelutaso. Kuuntele hiljaisella äänentasolla, jolloin et hämäänny volumen vuoksi. Kun kuuntelet hiljempaa, tiedät milloin rummut oikeasti iskevät lujaa ja milloin lujalla volumella kuuntelu huijaa korviasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *