sähkökitaran miksaaminen

Sähkökitaran miksaaminen

Sähkökitaroiden miksaamisella tarkoitan sähkökitaralla soitettuja vahvistimen tai plugarin kautta äänitettyjen raitojen miksaamista. Lähestymistapa on molemmissa tapauksissa täysin sama. Monesti sähkökitarat kuulostavat puuroisilta ja tunkkaisilta tai vastaavasti ohuilta ja pistäviltä vaikka niiden tulisi kuulostaa muhkeilta ja voimakkailta. Tässä videossa näytän kuinka sähkökitaran miksaaminen tapahtuu, olipa kyseessä sitten komppi-, lead- tai särökitarat – ja miten myös sinä saat kitaramiksauksesi uudelle tasolle.

Sähkökitaran miksaamisessa tarvitset oikeastaan vain kolmea eri työkalua: EQ, kompressori ja saturaatio. Näillä homma hoituu poikkeuksetta. Lisäksi multiband kompressori on kätevä lisä silloin, kun jokin taajuusalue hyppii esiin silloin tällöin, mutta ei kokoaikaa – esimerkiksi palm mutejen aiheuttama matalien keskitaajuuksien korostuma.

EQ:lla tasoitetaan raitojen taajuuksia ja pyritään sulauttamaan kitarat miksaukseen omalle paikallee. Esimerkiksi sähkökitararaidat on usein äänitetty aivan liian bassovoittoisina, joten alimpia taajuuksia saa leikata raakalla kädellä pois.

Kompressorin pointti on tasoittaa dynamiikkaa, jolloin yksikään nuotti ei pääse hukkumaan miksaukseen. Sen avulla saadaan myös annettua energiaa äänenalukkeisiin.

Saturaatio on hienovaraista säröä joka korostaa miellyttävän kuuloisia äänen harmonioita. Se antaa kitaroille tietynlaista pehmeyttä ja vie kireyttä pois. Vastaavasti se voi myös tuoda lämpöä ja tasoittaa miellyttävästi karskin ja pistävän kuuloisia taajuuksia.

Multiband kompressorilla voit valita taajuusalueen ja kompressoida vain kyseistä aluetta. Tämä on kätevää esimerkiksi juuri rock- ja metallimusiikissa käytettyjen palm mutejen kohdalla. Usein niitä soittaessa matalat taajuudet korostuvat, jolloin voit kompressoida pelkästään niitä taajuuksia.

Videolta näet tarkemmin kuinka mitäkin työkalua käytetään. Tässä vielä lopuksi koonti EQ:n ja kompressorin käytöstä ja asetuksista sähkökitaran miksauksessa. Toivottavasti tästä artikkelista ja videosta on sinulle paljon hyötyä.

Sähkökitaran miksaaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *