midi-rumpujen miksaaminen

Midi-rumpujen miksaaminen

Midi-rummut on kotistudioiden pelastus. Ei tarvitse olla oikeita rumpuja, äänitystilaa, mikkejä, telineitä, kaapeleita, etuasteita ja niin edelleen. Midi-rumpujen miksaaminen voi olla kuitenkin mysteeri. Miten niitä tulisi miksata? Mistä lähteä liikkeelle, kun usein midi-rummut on vain yhtenä stereo-kanavana DAWissa? Pitäisikö käyttää rumpuplugarin omia miksaustyökaluja?

Oikeita rumpuja miksatessa, yleensä voidaan miksata jokaista rumpua erikseen – olettaen toki, että jokainen rumpu on erikseen äänitetty. Tätä samaa haetaan myös midi-rumpujen kanssa. Tavoite on saada jokainen rumpu omalle raidalleen. Osassa rumpuplugineista on olemassa reititysmahdollisuus tätä varten. Valitettavasti joissain rumpuplugineissa tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole. Mitä tehdä silloin?

Tämän kaiken lisäksi, miksausvaiheessa halutaan eroon kaikesta midistä, joten kaiken tulisi olla audiota. Midi-instrumentit saattavat soittaa midi-nuotit joka kerta hieman erillä tavalla. Lisäksi ne syövät kohtuuttoman määrän tietokoneen prosessointitehoa. Näistä syistä midistä halutaan eroon ennen miksausta.

Tässä videossa näytän kuinka saat yhdestä stereomidi-rumpukanavasta vietyä audioksi yksittäiset rumpuraidat miksausta varten, riippumatta mitä rumpupluginia käytät. Lisäksi näytän esimerkin siitä, kuinka itse lähestyn rumpujen miksaamista:

Kun rummut on reititetty ja niistä on tehty audiota, voidaan aloittaa rumpujen miksaaminen. Midi-rumpujen miksaaminen tapahtuu samaan tapaan kuin oikeiden rumpujenkin miksaus. Balanssin asettamisen jälkeen ryhdytään EQ:ttamaan ja kompressoimaan.

Yllä olevassa videossa näytän esimerkin siitä, miten itse lähestyn rumpujen miksaamista joka ikinen kerta. Genre, fiilis, itse biisi ja muut instrumentit vaikuttavat tottakai siihen, mihin suuntaan rumpuja viedään. Saat silti kuitenkin kattavan kuvan siitä, mitä rummuille lähdetään miksauksessa tekemään.

Jotta miksauksella saadaan hyvän kuuloiset rummut aikaiseksi, ne pitää ensin säveltää realistisen ja järkevän kuuloiseksi. Tässä videossa näet, kuinka ohjelmoida realistisia midi-rumpuja. Mikään määrä miksaamista ei auta, jos itse suoritus (tai tässä tapauksessa midi-rumpujen sävellys ja ohjelmointi) ei ole kunnossa.

Toivottavasti tästä videosta ja artikkelista on sinulle hyötyä. Jätä kommentti tähän alle, sosiaaliseen mediaan tai sähköpostiin, mikäli haluat enemmän materiaalia jostain tietystä aihealueesta. Vastaan mielelläni myös kysymyksiin ja kommentteihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *