taustalaulujen miksaaminen

Taustalaulujen miksaaminen

Taustalaulut voi tuoda kappaleeseen sekä sen sovitukseen ja miksaukseen todella paljon lisää mielenkiintoa. Tarkoitan tässä tapauksessa laulun tuplauksia ja harmonioita. Niiden tulisi kuulostaa hyvältä ja erottua selkeästi, mutta samaan aikaan ne eivät saa mennä lead-laulun tielle. Jonkinlainen keskitie pitäisi siis löytää. Tässä videossa näytän kuinka taustalaulujen miksaaminen tapahtuu helposti. Ne kuulostavat hyvältä sekä asettuvat juuri oikeaan paikkaan miksauksessa.

Yksinkertaisuudessaan taustalaulujen miksaaminen käy seuraavasti: Kopioi lead-lauluraidalta EQ, de-esser ja kompressori myös taustalauluraidalle tai -raidoille. Tässä vaiheessa asetukset ovat siis täysin samat kuin päälauluraidalla. Seuraavaksi samoihin asetuksiin tehdään muutamia muutoksia.

Jotta taustalaulu ei menisi päälaulun tielle, siitä halutaan tehdä aavistuksen ohuempi EQ:lla. Käytä siis low cut filteriä ja leikkaa hieman enemmän matalia taajuuksia pois. Leikkaa myös high cut filterillä taajuudet noin 10kHz ylöspäin pois. Joskus näiden kahden lisäksi voi leikata vielä hyllykorjaimella matalia taajuuksia noin 200 Hz alaspäin, jolloin taustalaulusta saadaan vielä aavistuksen ohuempi.

Mikäli olet EQ:ttanut lead-laulua kuten olen näyttänyt, sieltä löytyy pieni boosti selkeyttä tuovien taajuuksien kohdalla. Tämän voi poistaa taustalaulun EQ:sta. Kyseinen boosti halutaan säilyttää vain lead-lauluraidalla, jolloin se erottuu selkeämmin. Taustalauluraidalla voidaan vastaavasti nostaa hieman enemmän yläpäätä hyllykorjaimella. Näin taustalaulu kuulostaa myös hyvältä ja ilmavalta.

Voit tasoittaa taustalaulua entisestään kompressoimalla nopealla attack- ja release-ajalla. Näin konsonantit tai sanojen alut eivät poukkoile ympäriinsä, vaan ne pysyvät kivasti hallinnassa. De-esserin thresholdia voi säätää kompressoimaan hitusen enemmän kuin päälauluraidalla. Näin taustalaulun s- ja t-äänteet eivät pääse häiritsemään.

Näiden vaiheiden jälkeen taustalaulu pitäisi erottua hyvin, mutta jäädä selkeästi lead-laulun taakse. Tärkeintä on EQ:ttaa taustalaulu ohuemmaksi kuin päälauluraita sekä poistaa selkeyttä tuovien taajuuksien boosti. Mikäli päälauluraidalla ei kyseistä boostia ole, voit tehdä pienen kuopan taustalauluraidan selkeyttä tuoviin taajuuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *