Akustisen kitaran miksaaminen

Akustisen kitaran miksaaminen

Viime videossa näytin idioottivarman tekniikan, kuinka akustista kitaraa pystyy äänittämään laadukaasti myös kotioloissa. Voit katsoa sen videon täältä. Nyt on vuorossa akustisen kitaran miksaaminen. Mitä kaikkea se sitten sisältää? Tässä videossa näytän kuinka saat hyvin äänitetyistä akustisista kitaroista vielä ammattimaisemman ja paremman kuuloiset yksinkertaisella, mutta tehokkaalla miksauksella.

Aloitan akustisen kitaran miksaamisen aina EQ:lla. Low cut filterillä poistetaan kaikki turhat matalimmat huminat ja bassovoittoiset pöminät. Voit asettaa low cut filterin niin, ettei se tee akustisesta kitarasta ohuemman kuuloista. Kun alkaa kuulostaa ohuemmalta, ota askel taaksepäin.

Yleensä akustista kitaraa äänittäessä tietyt matalat keskitaajuudet kertaantuvat ja saavat kitaran kuulostamaan tukkoiselta ja tunkkaiselta. Monesti tällainen tukkoisuus on levinnyt laajemmalle alueelle, joten voit käyttää laajempaa Q-arvoa leikatessasi kyseisiä taajuuksia pois.

Tämän jälkeen kapeammalla Q-arvolla etsitään taajuus (tai joskus taajuuksia), jotka kertaantuvat äänitetyssä huoneessa äänitetyllä kitaralla. Usein ne huomaa selvästi ikävän kuuloisena kolinana. Leikkaa taajuutta pois kapealla Q:lla, jolloin leikkaat pois vain sitä taajuusaluetta, etkä vaikuta muuten akustisen kitaran soundiin.

Lopuksi voit tarvittaessa boostata kirkkautta noin 8 – 10 kHz ylöspäin hyllykorjaimella. Usein hyvin maltillinen boosti riittää. EQ:n kanssa ei kannata jäädä säätämään liian kauaksi aikaa, sillä korvat väsyvät sekä tottuvat helposti. Kohta et tiedä mikä kuulostaa hyvältä ja mikä ei.

Seuraavana vuorossa on kompressointi. Kompressoinnin ideana on laskea kitaran kovimpia lyöntejä alas ja nostaa hiljaisimpia ääniä ylös. Näin lopputulos on tasaisempi. Voit lähteä liikkeelle noin 8-12 ratiolla, mediumilla attack-ajalla ja suhteellisen nopealla releasella. Aseta threshold siten, että kompressori kompressoi kovien iskujen kohdalla, muttei tee mitään hiljaisissa kohdissa.

Viimeisenä voit luoda tilan tuntua lähettämällä akustista kitaraa sendien avulla reverb-kanavaan. Room-tyyppiset reverbit toimivat hyvin. Itse pidän pehmeän kuuloisista reverbeistä, kuten esimerkiksi wooden room / studio – tyyppiset reverbit. Ne sulautuvat kivasti taustalle, eivätkä erotu liikaa.

Toivottavasti tästä videosta ja artikkelista oli sinulle hyötyä. Akustisen kitaran miksaaminen sujuu varmasti, kun seuraat videon ohjeita. Mikäli haluat tehdä laadukasta musiikkia kotoa käsin – lataa tämä ilmainen opas ”Kuusi askelta laadukkaan musiikin tekemiseen kotioloissa” ja ota Kotistudiokoutsi seurantaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *